Op pad met Simone

Voorburgse Simone van Krugten gaat vaak op pad. Zij neemt daarbij altijd haar fotocamera mee om de mooie plekjes die zij ontdekt, vast te leggen.

De wat oudere jongeren herkennen het Dr. Laboratorium zeker als je op de snelweg terug naar huis rijdt. De 52 meter hoge toren zie je direct opdoemen en dan weet je gelijk weer dat je bijna thuis bent. (als je in deze regio woont natuurlijk)

In mijn jongere jaren heb ik zelfs hier nog een korte periode stage mogen lopen en ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak verdwaald ben in de vele gangen en gebouwen. Het was vooruitstrevend gebouw en heeft voor veel inwoners van Leidschendam – Voorburg een prachtige geschiedenis.

Het Neherlaboratorium werd in 1946 opgericht en was een laboratorium van de toenmalige PTT. Het laboratorium is genoemd naar dr. Labertus Neher, de toenmalige directeur-generaal van de PTT. Net laboratorium hield zich bezig met productontwikkeling en onderzocht ook de inpassing van in de handel zijnde professionele systemen in het post- en telecommunicatiebedrijf en de girodienst. In het DNL, Apparatuur Laboratorium, later Schakeltechniek Laboratorium, werd in de periode 1947-1957 de eerste Nederlandse naoorlogse crypto-apparatuur voor telex berichten beveiliging ontwikkeld.

Het eerste systeem heet Colex (een samentrekking van Code en telex). Het werd ingezet op een aantal ambassades. De Ecolex , de opvolger ervan werd op vele ambassades en alle Koninklijke Marine schepen ingezet. In september 1957 werd alles wat met het onderwerp crypto te maken had bij PTT verkocht aan Philips USFA. Hiermee kwam het onderwerp voor PTT ten einde. Het kantoorgebouw werd in 1955 gebouwd en werd geopend op 17 mei 1955. Het gebouw heeft een W-vormige plattegrond. De middenvleugel werd gemarkeerd door een 52 meter hoge toren, in het midden was de hoofdentree, in de buitenste delen werden de laboratorium hallen ondergebracht. De van PTT ging over in KPN en het voormalige laboratorium werd in de bedrijfsvoering van de KPN overbodig. De KPN wilde het zelfs laten slopen maar het gebouw werd in 2007 geplaatst op de Top 100 Nederlandse monumentenlijst en is nadien erkend als rijksmonument. Doordat het gebouw genomineerd werd als monument vond de sloop uiteindelijk geen doorgang. Uiteindelijk zag KPN af van de herontwikkeling van het pand en besloot het te verkopen waarna het is omgebouwd tot Neherpark, een appartementencomplex met onder andere 87 appartementen als huisvesting voor ouderen. Er is nu ook een zwembad en fitnessruimte.
In het Neherlaboratorium zit sinds 2018 het restaurant Proeflokaal Bregje.
Echter, een belangrijk, maar vergeten deel van het Neherpark is het auditorium. Dit onderdeel van het prachtige Rijksmonument heeft de afgelopen 15 jaar geen functie gehad. Sindsdien is er namelijk geen bestemming voor deze unieke, karakteristieke ruimte geweest, terwijl iedere andere ruimtes in het Neherpark wel een herbestemming heeft gekregen, Tegenwoordig wordt de ruimte ingenomen waar je sprekers kunt uitnodigen en presentaties kunt houden. Het historische auditorium is een unieke locatie om dat vanuit te doen.

Bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Neherlaboratorium en deels eigen ervaringen
https://www.neherlabauditorium.comGroetjes, Simone

Deel dit artikel op social media: