Muzikale duizendpoot Julia Bronkhorst wint Cultuurprijs

Sopraan Julia Bronkhorst ontving dit jaar tijdens het Huygens Festival de Cultuurprijs 2022 uit handen van wethouder Marcel Belt van Cultuur in Leidschendam-Voorburg. De jury heeft bewondering voor Julia haar kunstenaarschap en de wijze waarop de muzikale duizendpoot deze weet te verbinden met maatschappelijke betrokkenheid. Met wat zij doet, wil ze graag de wereld een beetje beter maken. De Cultuurprijs stond dit jaar in het teken van de podiumkunst: muziek, dans, toneel en cabaret.

Wethouder Marcel Belt: “Het was een eer om de Cultuurprijs uit te reiken. Cultuur is een belangrijk element binnen onze gemeente. Het verbindt mensen en het draagt bij aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid in Leidschendam-Voorburg. Er is een grote culturele geschiedenis maar ook in deze tijd zijn er vele mooie culturele organisaties en verenigingen vol talent, zoals Julia, waar we trots op mogen zijn!”

Aanmoedigingsprijs
De Voorburgse acteur en oprichter van Toneelgroep Vest, Stef Feld, ontving dit jaar de Aanmoedigingsprijs. De acteur speelde in talloze voorstellingen en diverse tv-series. De jury roemt zijn vermogen in zijn coronatijd toch kansen te zien én te pakken.

Publieksprijs
Daarnaast ontving Peter Janka, dirigent van het Voorburgs Opera Koor, de publieksprijs. Volgens de jury is hij een veelzijdige musicus die, naast dat hij zelf een instrument bespeelt, ook anderen inspireert hun passie voor muziek te uiten.

De jury
De vakjury bestond uit hoboïst Peter LeFeber, theaterdirecteur Rogier Helwig en choreograaf Rinus Sprong. Daarnaast was er een publieksjury die was samengesteld met inwoners uit Leidschendam-Voorburg. De prijs is een kunstwerk zijn van de lokale glaskunstenaar Ming Hou Chen.


Wethouder Marcel Belt met de Peter Janka (winnaar Publieksprijs), Julia Bronkhorst (winnaar Cultuurprijs) en Stef Feld (winnaar Aanmoedigingsprijs) en Ron van Duffelen (voorzitter Publieksjury).

Hoofdfoto: Wethouder Marcel Belt met Julia Bronkhorst (winnaar Cultuurprijs).

Foto’s Michel Groen

Deel dit artikel op social media: