Koning opent gerenoveerd hoofdgebouw provinciehuis Zuid-Holland

FOTO MARTIJN BEEKMAN / PZH

Zijne Majesteit de Koning heeft op woensdag 14 september 2022 het gerenoveerde hoofdgebouw van het Zuid-Hollandse provinciehuis officieel geopend. Het gebouw is klaar voor de toekomst! Licht, duurzaam, innovatief en gerenoveerd met oog voor behoud van historie; wat in alle facetten van de opening tot uiting kwam.
Na een hartelijk welkom, waarbij naast de commissaris van de Koning Jaap Smit onder meer ook gedeputeerde Willy de Zoete en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen aanwezig waren, volgde de openingsshow.

Positieve energie
Het programma werd afgetrapt met ‘De energie van Zuid-Holland’, een show van choreograaf Rinus Sprong. Het samenspel van muziek, dans en beeld stond symbool voor de energiebronnen van de toekomst en verwees daarmee direct naar het gerenoveerde en verduurzaamde provinciehuis.

Commissaris van de Koning Jaap Smit: “Ons nieuwe gebouw is een lichtend voorbeeld voor op de toekomst gericht innovatief bouwen. Energieneutraal, altijd goed, zeker in tijden van klimaatverandering en noodzaak tot energiebesparing. Duurzaam, met onder andere driedubbele beglazing, zonnepanelen, energieopslag in de bodem. Circulair, we hebben uiteraard het betonnen skelet van het pand laten staan en materialen hergebruikt. Het provinciehuis is klaar voor de toekomst.”

Flashmob
Naast het welkomstwoord van de commissaris van de Koning en een beeldend videogedicht van de provinciedichter over Zuid-Holland vormde vooral het verhaal over de rijke historie van de provincie Zuid-Holland de rode draad van de middag. Een verhaal verteld door Tijmen Dokter, jonge historicus van het Jaar 2021.

Tijdens het programma werden de Koning en genodigden muzikaal verrast door singer-songwriter Babette Zwinkels en leden van het symfonieorkest RBO Sinfonia, onder leiding van André Vulperhorst, die zich in het publiek bevonden. Dit muzikale optreden, een arrangement van Gerhart Drijvers, leidde naar het hoogtepunt van de middag: de officiële opening.

Officiële opening: nieuw, maar met behoud van traditie
Het traditionele lintje werd voor deze gelegenheid verruild voor een heuse handscanner. Zo opende de Koning met 1 soepele handbeweging de deuren in het midden van de zaal; de entree richting de Statenzaal.

Aldaar onthulde de Koning, in gezelschap van de aanwezige Statenleden geheel volgens traditie, een plaquette. Eerder openden zijn grootmoeder Koningin Juliana en moeder Koningin Beatrix het provinciehuis in de jaren ’70 en ’90, waarbij ook een plaquette werd onthuld. Deze derde plaquette maakt de cirkel nu rond en markeert de band tussen Koningshuis en het provinciehuis.

Rondleiding met uitzicht
Tijdens een rondleiding kon de Koning met eigen ogen zien hoe de uitgangspunten van de renovatie – circulariteit, duurzaamheid, innovatie en transparantie – in de praktijk zijn vertaald. De tour eindigde op het balkon met een prachtig uitzicht op de skyline van Den Haag.

Het koninklijk bezoek werd afgesloten met een informele bijeenkomst met medewerkers van de provincie.

Foto: Martijn Beekman

Deel dit artikel op social media: