Haags Economisch Interventie Team treft verschillende misstanden aan in garages

Tijdens integrale controles door het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) op woensdag 14 september bij twee garages in Den Haag zijn verschillende misstanden geconstateerd. Bij een garage in de Radarstraat stond geen personeel geregistreerd, maar er werden twaalf mensen werkend aangetroffen. Hiervan bleken er twee illegaal in Nederland te verblijven. Bij de tweede garage, aan de Binckhorstlaan, werden drie mensen aangetroffen die zich geen van allen konden legitimeren. De drie zijn daarom aangehouden en later bleek dat ook twee van hen illegaal in Nederland verbleven. Toen vervolgens de rest van de onderneming werd gecontroleerd werd bij vijf voertuigen een verborgen ruimte gevonden. Verborgen ruimten in voertuigen worden vaak gebruikt om verboden goederen in te vervoeren. Om die reden is een dergelijke ruimte in een auto sinds kort verboden. De voertuigen zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

De controles vonden plaats naar aanleiding van signalen dat er sprake zou zijn van malafide bedrijfsvoering. Dit soort signalen ontvangt het HEIT met grote regelmaat over ondernemingen binnen de automotive branche. Misstanden die tijdens een controle vaak aan het licht komen zijn onder andere heling, het inbouwen van verborgen ruimten t.b.v. drugshandel en geldtransport, witwassen, milieu-overtredingen, arbeidsuitbuiting, uitkeringsfraude, belastingontduiking en overtreding van vergunningen.

Haags Economisch Interventie Team
Het HEIT is een samenwerkingsverband tussen diverse gemeenten, Politie, Belastingdienst, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV, drie omgevingsdiensten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het team werkt binnen de eenheid Den Haag om malafide bedrijvigheid en misstanden in de prostitutie aan te pakken.

Het HEIT werkt signaalgericht en voert geen preventiecontroles uit. De signalen kunnen overal vandaan komen. Bijvoorbeeld van een gemeente of het lokale politieteam, of van een anonieme melding via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem), de inspectie SZW, omwonenden of andere ondernemers.

Wilt u ook iets melden?
Meldingen voor het HEIT kunnen worden doorgegeven via 14 070 of bij Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

foto: Gemeente Den Haag

Deel dit artikel op social media: