Haagse aanpak huisvesting arbeidsmigranten: vooruitgang, maar lange weg te gaan

Wethouder Martijn Balster (foto: Martijn Beekman)

De nieuwe aanpak van de gemeente om de positie van EU-arbeidsmigranten te verbeteren, werpt haar vruchten af. Niet alleen worden misstanden in huisvesting veel gerichter en steviger aangepakt, ook op het gebied van registratie, voorlichting, handhaving en kamerbewoning zijn grote stappen gezet. Het stadsbestuur concludeert echter dat de mogelijkheden van de gemeente ontoereikend zijn om de positie van deze migranten echt te verbeteren en de stevige problemen aan te pakken.

Wethouder Martijn Balster (Wonen-foto):“De groep arbeidsmigranten die Den Haag moet huisvesten is te groot om dat fatsoenlijk te kunnen doen. Werkgevers en uitzenders moeten nu hun verantwoordelijkheid pakken. Arbeidsmigranten zijn aangewezen op veel te dure en vaak slecht onderhouden woningen in de particuliere woningvoorraad. Door de hoge huurprijs zijn zij dan ook nog genoodzaakt anderen in huis te nemen, met overbewoning en gevaarlijke situaties tot gevolg. We vinden nog steeds mensen in schuurtjes”.

Stevige inzet van de gemeente
De gemeente heeft de afgelopen tijd sterk ingezet op verbetering van registratie en voorlichting om mensen te attenderen op het feit dat zij zich in moeten schrijven in de Basisregistratie Persoonsgegevens. Met inzet van Den Haag een motie aangenomen in de Tweede Kamer om de aanvraag van een DigiD mogelijk te maken, zodat arbeidsmigranten een vaccinatiebewijs kunnen tonen om te kunnen werken.

Ook het aangescherpte Haagse kamerbewoningsbeleid (verbod in kwetsbare wijken, hoge kwaliteitseisen aan vergunningen en meer toezicht) helpt de situatie van mensen te verbeteren. Tegelijkertijd blijf de druk op de bestaande woningvoorraad groot, door een tekort aan woningen. In gemeenten waar veel migranten werken blijft het aantal woningen sterk achter. De migrantenmoeten ergens heen en worden daarmee steeds vaker in de armen gedreven van malafide verhuurders, vaak in kwetsbare wijken in Den Haag.

Specifiek wordt door de gemeente ingezet op het Kaapseplein waar veel migranten dagelijks vertrekken naar het Westland. Onder andere met een ontmoetings-en informatiepunt voor arbeidsmigranten en het verplaatsen van ophaallocaties om overlast te voorkomen. Tegelijkertijd zien we veel migranten nog altijd op straat leven bij gebrek aan leefruimte in hun woningen.

Nieuw is de handhavingsaanpak van uitzendbureaus, die actief zijn in het gebied Kaapseplein. Hiervoor werken de Inspectie SZW, het Haags Economisch Interventie Team (HEIT), politie en de HPB samen. Een aantal uitzendbureaus is gezamenlijk gecontroleerd, waarbij ook verschillende woningen zijn meegenomen. Hiermee is een einde gemaakt aan diverse onwenselijke woonsituaties en wordt het plegen van nieuwe overtredingen afgeschrikt.

Ook wordt regionaal de samenwerking gezocht en gezamenlijk gelobbyd richting het rijk: voor betere registratie, voor huisvesting in de regio of om ervaringen en kennis te delen op gebied van voorlichting, handhaving of corona vaccinatie.

Meer nodig
Balster: “Hoewel we goede stappen zetten, zijn verschillende ontwikkelingen in de stad zorgwekkend of ronduit gevaarlijk. Denk hierbij aan schuurtjes die voor bewoning voor gebruikt worden, de grote brand in de Wouwermanstraat of een woning in Laak waar 18 arbeidsmigranten werden aangetroffen in een illegale woonsituatie. Het is –daar moeten we eerlijk in zijn -dweilen met de kraan open.” Hij vervolgt: “Als we de positie van arbeidsmigranten en de wijken waar zij wonen, significant willen verbeteren, kunnen we niet zonder grote ingrepen van het rijk. Zowel in het stellen van eisen aan werkgevers en uitzenders voor adequate en voldoende woningen, bij voorkeur in de plaats waar mensen werkzaam zijn. Er is ook veel meer handhavingscapaciteit nodig om slechte werkgevers via de arbeidsinspectie aan te pakken. Ook pleit ik voor landelijke regulering van huurprijzen, om zo een redelijke huur af te kunnen dwingen en overbewoning beter aan te kunnen pakken.

Plus daarbij de middelen om aan de gemeentelijke taken een adequate uitvoering te geven. Het nieuwe regeerakkoord bevat de belofte de adviezen van de commissie Roemer (Geen tweederangsburgers–aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan) volledig uit te voeren. Den Haag rekent erop, dat het kabinet dit snel ter hand neemt. Deze tweederangs woningmarkt en arbeidsmarkt, mogen we niet accepteren in een land als Nederland”.

Deel dit artikel op social media: