Onthulling aankomst bemande vliegtuig op zomerevenement ‘Cleaner Skies’

Het prototype waterstofvliegtuig van het Delftse studententeam AeroDelft, Phoenix PT, is klaar voor de eerste vlucht. Afgelopen week heeft het team ook het bouwpakket ontvangen van hun bemande vliegtuig, die zij in de komende jaren zullen ombouwen om op waterstof te laten vliegen. Beide mijlpalen werden onthult op hun evenement, genaamd ‘Cleaner Skies’, waarmee zij het academische jaar hebben afgesloten. Dit markeert het begin van hun vliegtest-fase, waarmee ze hun doel van duurzame luchtvaart werkelijkheid zullen maken.

Team manager Jan-Willem van Zwieten: “Nu de ontwikkelingsfase grotendeels achter de rug is, zijn wij overtuigd dat onze Phoenix zal opstijgen om de weg naar een schone lucht te banen.”

Het ontwerp van Phoenix PT was in februari al onthuld en is nu klaar voor de eerste vlucht. Als eerste zal een vlucht op batterijen plaatsvinden, gevolgd door een op gasvormige waterstof en uiteindelijk op vloeibare waterstof. In zijn presentatie legt Prototype Technical Manager Sam Rutten uit hoe de verschillende systemen voor alle drie de vluchtstadia zijn ontworpen en getest. Zijn boodschap is duidelijk: “Vorig jaar ontwierpen we de systemen, dit jaar bouwden wij het toestel en komend jaar zullen we vliegen met Phoenix PT.”

Het evenement markeerde voor de studenten het eind van dit academische jaar. Een centraal thema door de jaren heen, benadrukt door Team Manager van Zwieten, was het verlangen naar progressie richting een betere toekomst. Door het uitdagende karakter van dit soort projecten en de beperkte tijd waarin het wordt ontwikkeld heeft het team onvermijdelijke vertraging opgelopen. Desalniettemin blijft het team vastberaden en beseffen ze het belang van hun werk. Rutten: “De wereld denkt dat waterstoftechnologie ingewikkeld is en slechts langzaam ontwikkelt binnen de luchtvaart maar wij laten zien dat het nu gaande is en toepassingen al op de loer liggen. Door het gewoon te doen, te testen, te falen en te leren maken wij het mogelijk.”

Deel dit artikel op social media: