Samenwerking verenigingen geeft boost aan jeugdsoftbal

Wat doe je als softbalvereniging als je hele enthousiaste leden hebt die willen spelen, maar je er eigenlijk te weinig hebt voor een team? Voor die uitdaging stonden zowel de Rijswijkse Red Lions als HSV Catch uit Leidschendam-Voorburg eind 2019. Beide hadden enthousiaste meiden die wilden softballen, maar om aan de competitie deel te nemen is het wel fijn als je een compleet team van minimaal negen speelsters hebt. Een lang verhaal kort? Beide verenigingen zochten elkaar op, gingen een samenwerking aan en nu zijn er inmiddels twee teams van de Catch Lions. Alleen was het wachten op de competitie. Maar na de laatste persconferentie staat dat moment eindelijk voor de deur.

Met acht meiden van Red Lions en zes meiden van Catch werd de samenwerking opgestart. Besloten werd onder de naam Catch Lions in te schrijven voor de competitie en steeds om en om op elkaars veld te trainen. Ook de thuiswedstrijden werden evenredig verdeeld en de meiden kregen zelfs een shirt met een eigen Catch Lions-logo erop. Helemaal klaar voor de competitie die normaal gesproken half april start, en toen kwam…

“We hadden de hele winter in de zaal getraind en de meiden konden het prima met elkaar vinden. Ze werden al echt een team.”, vertelt Anouk Ruygrok van Catch. Zij en Karen Sipsma van Red Lions gingen als eerste trainers met de meiden aan de slag. “Tja, het was natuurlijk erg jammer dat we het moment van de eerste, échte wedstrijd moesten uitstellen.”, aldus Karen. “Gelukkig konden we met de meiden in deze leeftijd, toen tussen de 9-14 jaar, na een aantal weken binnen de geldende beperkingen wel weer buiten trainen en vrij snel daarna konden we ook alsnog wedstrijden spelen tegen andere teams.”

Groeiende belangstelling
Tijdens de trainingen kwamen er ineens overal meiden vandaan die zich bij de Catch Lions aansloten. “Of corona hiermee te maken had, omdat ze andere dingen niet konden doen? We weten het niet, maar we hebben ze allemaal met open armen ontvangen.” zegt Anouk. De jeugdsoftbalcompetitie voor de meiden in deze leeftijd biedt de mogelijkheid om halverwege extra teams in te schrijven. “Omdat we inmiddels een groep van meer dan twintig meiden hadden en we een volledig team konden maken met meiden in de leeftijd van 9-12 jaar en in de leeftijd van 12-15 jaar, hebben we de groep vlak voor de zomervakantie gesplitst. Zo hadden we ineens een Catch Lions-pupillenteam en een Catch Lions-aspirantenteam. Superleuk natuurlijk!”, aldus Karen.

De samenwerking die voor twee jaar was aangegaan, werd voortgezet, want hoewel er inmiddels twee teams waren, hadden de verenigingen nog niet genoeg meiden om elk weer een eigen team bij elkaar te brengen. “Bovendien, je merkt bij deze leeftijd dat de beleving van een 9 jarige toch echt wel al anders is dan die van een 13-jarige, dus wilde beide verenigingen graag met deze teams door.”, aldus Anouk. Er kwam versterking in de coaching-/trainersstaf en de teams zouden zich weer gaan voorbereiden in de zaal op het nieuwe seizoen.

We kunnen altijd wel wat doen
Helaas gooiden de strengere maatregelen – geen binnensport – (weer) roet in het eten. “We begonnen eerst met een paar online bijeenkomsten, maar dat was het toch ‘net niet’. Toen besloten we het per week aan te kijken: als het niet regende en niet té koud was, kozen we ervoor om toch even een uurtje buiten te trainen. Zo hebben we toch nog wat kunnen doen met de meiden”, legt Karen uit.

Deel dit artikel op social media: