Chippen en registreren van katten. Niet verplicht, toch doen!

Foto: pixabay.com

Hebt u een kat? En is deze nog niet gechipt en geregistreerd? Dan kunt u dat in juni met een flinke korting laten doen bij een van de twee dierenklinieken in Rijswijk. Zo kan uw verdwaalde kat altijd weer bij u worden teruggebracht. Met deze actie sluiten de dierenklinieken en de gemeente Rijswijk aan bij de landelijke campagne van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (het LICG).

Het chippen van katten is in Nederland niet verplicht. Toch is het belangrijk uw kat te laten chippen en registreren. Elk jaar komen veel zwervende katten in het asiel terecht. Een groot deel is niet gechipt of de registratie is niet goed bijgehouden. Hierdoor kunnen ze niet worden herenigd met hun eigenaar. Slechts 14% van de zwervend aangetroffen katten die terecht komen in het asiel wordt herenigd met de eigenaar. Daarnaast komt het ook voor dat mensen die een kat vinden deze zelf houden als blijkt dat deze niet gechipt is en niet herenigd kan worden met diens eigenaar. Het totale aantal zoekgeraakte en nooit terugbezorgde katten is dus groter dan 14%.

Ook voor binnenkatten

Ook voor katten die enkel binnen wonen, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. Een binnenkat die onbedoeld toch op straat belandt (door een te lang openstaande deur of door een raam) heeft een beduidend minder ontwikkeld oriëntatie vermogen dan een buitenkat. Een ontsnapte binnenkat heeft daardoor meer moeite met het terugvinden van het eigen huis en loopt een grotere kans om te gaan zwerven.

Chipactie met korting in juni

Inwoners van Rijswijk kunnen in juni hun kat laten chippen bij dierenkliniek Leeuwendael of dierenkliniek Eisenhower voor € 10 per kat (normale tarief is ongeveer € 50). Dit kan dankzij een financiële bijdrage van de klinieken en de gemeente. Gekoppeld aan het chippen is de registratie van de gegevens van de kat en diens eigenaar. Het is van belang dat de eigenaar eventuele wijzigingen (verhuizing e.d.) tijdig in deze registratie laat aanpassen. Profiteer van deze actiekorting en maak tijdig een afspraak bij één van de twee deelnemende dierenklinieken.

Deel dit artikel op social media: