Historicus James Kennedy: “Vrede van Rijswijk één van de belangrijkste vredesconferenties ooit”

De Negenjarige Oorlog tussen Frankrijk en de zogenaamde Grote Alliantie (onder meer de Republiek der Verenigde Nederlanden, Engeland, Zweden, Spanje en het Duitse Heilige Roomse Rijk) wordt volgens professor James Kennedy ook wel ‘de eerste mondiale oorlog’ genoemd. Desondanks, zo liet de in Amerika geboren Kennedy weten, is er in zijn geboorteland weinig over deze oorlog, waaraan dankzij de vredesconferentie van 1697 een einde kwam, bekend en wordt er in de geschiedenisboeken in Noord-Amerika ook niet over deze oorlog gerept. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Oude Kerk op donderdag ter gelegenheid van de herdenking van 325 jaar ‘Vrede van Rijswijk’’, zei Kennedy dat de vredesconferentie in Huys Ter Nieuburch tot de drie belangrijkste vredesconferenties in ons land behoort, naast die van Nijmegen in 1678 en die van Utrecht van 1713. Volgens Kennedy waren de mensen afkomstig uit de landen die bij de Negenjarige Oorlog betrokken waren, maar wat blij toen de vrede eindelijk werd gesloten. Kennedy: “Om de vrede te vieren waren er veel vreugdevuren, er werd gedanst en er was veel muziek”.Overrompeld
Jozias van Aartsen, de tweede spreker tijdens deze inhoudelijke bijeenkomst, was maar wat verrast toen zijn goede VVD vriend, waarnemend burgemeester Bas Verkerk van Rijswijk, onlangs op de stoep voor zijn Haagse woning stond en hem de vraag stelde om vanuit zijn eigen ervaring als minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Den Haag, een bijdrage te leveren. Van Aartsen: “Ik was zo overrompeld door het onverwachte bezoek en verzoek van Bas, dat ik onmiddellijk ‘ja’ zei. Daar heb ik later een beetje spijt van gehad, maar nu niet. Te laat realiseerde ik mij dat Bas waarschijnlijk hoopte op een verhaal vol leuke anekdotes, maar ik ben berucht slecht in het vertellen van leuke anekdotes. Het kan natuurlijk ook zijn dat Bas het voorbeeld volgde van één van zijn illustere voorgangers, Archibald Bogaardt, die als het zo uitkwam de grenzen van zijn gemeente verlegde. Tijdens een bezoek van een destijds bekende internationale personage bij een bezoek aan Scheveningen, noemde hij de badplaats ‘Rijswijk aan Zee’”.De keuzes die gemaakt worden voor de locatie voor het houden van een vredesconferentie zijn volgens Van Aartsen nog steeds dezelfde als in 1697. De oud-burgemeester van de residentie: “Reputatie van het land, netwerken van de bestuurders, kwaliteit van de diplomaten. Maar er spelen ook praktische zaken mee, is men desnoods bereid, zoals destijds in Rijswijk het geval was, de infrastructuur aan te passen? Ik zie een modern stadsbestuur zoals die in Rijswijk, geen drie bruggen aanleggen om diplomatieke gevoeligheden te ontzien”.De in de binnen- en buitenlandse politiek gepokt en gemazelde Van Aartsen had ook nog een ‘vriendelijke waarschuwing’ in petto voor het geval Rijswijk weer de ambitie krijgt om een vredesconferentie binnen de gemeentegrenzen te houden. Van Aartsen: “Ook al voldoe je als gemeente aan alle criteria, ook al heb je de beschikking over de mooiste locatie, dan slaagt zo’n vredesconferentie niet zonder de hulp van veel mensen, niet alleen van ambtenaren, maar ook van politie en hulpdiensten, van omwonenden en ja, ook van buurgemeenten”

Deel dit artikel op social media: