Stichting ‘Leeuwendaal Duurzaam en Groen’ houdt het na negen jaar voor gezien

De overhandiging van het boekje “Het Rijswijks Groen van Toen” afgelopen zaterdag door een look a like van de dichter Hendrik Tollens aan milieuwethouder Mark Wit, betekent tevens het einde van de stichting ‘Leeuwendaal Duurzaam en Groen’. De stichting wordt opgeheven, negen jaar na de eerste activiteit, een groene informatiemarkt met tal van kramen in de Compagnie waar 300 belangstellenden uit Leeuwendaal en omgeving op afkwamen en lezingen bijwoonden. Kinderen konden toen onder begeleiding zelf een vogelhuisje timmeren, net zoals ze dat zaterdag tijdens de slotmanifestatie op het pleintje voor het Museum Rijswijk konden doen.

Na de groene informatiemarkt organiseerde de stichting een serie IVN-workshops Natuurlijk Tuinieren, zette het een netwerk moestuinieren op, brachten samen met andere belangstellenden werkbezoeken aan inspirerende tuinen, namen het initiatief voor het planten van fruitbomen langs de Nassaukade en het bebloemen van boomspiegels, en probeerde het een vlinderidylle aan te leggen.

De Leeuwendalers achter de stichting zijn van mening dat hun werk er nu opzit. Barbara Schilperoort, één van de initiatiefnemers van de stichting, kijkt terug op negen actieve jaren. ‘Inmiddels is er veel meer belangstelling voor het vergroenen van de eigen omgeving, hoewel er nog steeds veel en veel meer kan gebeuren, zowel in particulieren tuinen als in de openbare ruimte’, zo laat de stichting in hun ‘afscheidsbrief’ weten. Vanuit de stichting is het initiatief ontstaan voor het oprichten van het Platform Groen in Rijswijk, waarin groene organisaties en wijkinitiatieven zijn vertegenwoordigd. Ook de kraamhouders die zaterdag op de Groene Markt voor het museum stonden, zijn bij het Platform betrokken.



Wethouder Wit zei in een toespraak na overhandiging van het eerste exemplaar van de laatste publicatie van de stichting, het te betreuren dat Leeuwendaal Duurzaam en Groen stopt. Wit: “De stichting was een broedplaats voor ontzettend veel initiatieven. Ik ben blij dat ik hier vandaag mag zijn, maar ook wel weemoedig dat het hierbij eindigt met deze mooie stichting.”

Het boekje “Een avondwandeling met Tollens in 1850” is te koop in de museumwinkel. Aan de hand van dit boekje kunnen inwoners van Rijswijk van nu met de dichter meewandelen, door zijn ogen het groen van toen bezien en zich daardoor laten inspireren voor hun omgeving van nu.

Deel dit artikel op social media: