Verkeerswethouder Van de Laar: “Het is ingewikkelder geworden om deel te nemen aan verkeer”

foto: Gemeente Rijswijk

Het hoeft geen betoog dat de nieuwe Rijswijkse verkeerswethouder Armand van de Laar (D66), inmiddels oudgediende in het college van burgemeester en wethouders, donderdagochtend vroeg zelf met de fiets naar De Schilp kwam. Immers, daar ging het de hele ochtend over Het Nieuwe Fietsen in Rijswijk, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland. Een cursus gericht om senioren met gewone fiets of e-bike, langer en veiliger op de fiets te houden. Zo’n tiental Rijswijkse senioren gaven gehoor aan de uitnodiging van de maatschappelijke organisatie die al negentig jaar werkt aan de verkeersveiligheid in Nederland.

Het was de eerste keer dat de cursus op deze wijze door VVN in Rijswijk werd georganiseerd en de wethouder was vooral benieuwd of er wel Rijswijkse inwoners op deze cursus af zouden komen. Van de Laar tijdens zijn openingswoordje richting cursisten: “Want ik kan mij voorstellen dat u al uw ganse leven fietst, en dat u dan vandaag tegen uw cursusleider zegt ; wat ga je mij nog wijs maken over de fiets?”

Van de Laar vond ook nog tijd om met de cursisten in gesprek te gaan en hen de vraag te stellen waarom zij zich hadden aangemeld. “Ik vind het fietspad het fietspad niet meer, veel te druk met scooters en elektrische fietsen, fietsbakjes met kinderen”, aldus een deelneemster. Van de Laar: “Dat is dus precies het tegenovergestelde van wat wij als gemeente willen, wij willen juist dat iedereen vitaal en actief de fiets pakt in het verkeer.”

Van de Laar had ook nog een speciaal woordje voor de e-bikes. De wethouder: “Elektrische fietsen zijn fantastisch omdat we daarmee op langere afstanden op een gezondere en soms makkelijker manier ergens kunnen komen in plaats van met de auto. Hoef je ook niet meer in het centrum te wonen, kan je ook iets verder gaan wonen. Maar die fietsen gaan razendsnel, je ziet op verschillende fietsstraten gevaarlijke situaties ontstaan, denk aan het Jaagpad, de Delftweg, dat vroeger een gewone weg was, maar inmiddels een fietsstraat is, maar waar nog wel auto’s staan, met gevaarlijke situaties voor de fietsers bij het parkeren tot gevolg. Het is ingewikkelder geworden om aan het verkeer deel te nemen. Daarom zien we ook her en der wat meer ongelukken gebeuren en proberen we als gemeente op allerlei manieren mensen bewust te maken of te helpen om veilig deel te nemen aan het verkeer. Dat doen we vanaf de basisschool tot bijeenkomsten zoals deze.”   

Na afloop moet blijken of de cursisten het gebrek aan het vertrouwen om als fietser deel te nemen aan het verkeer weer terugkrijgen. Volgende week krijgt de cursus, inmiddels volgeboekt, een vervolg.

Deel dit artikel op social media: