Kritiek op plan minister om koop- en huurwoningen toe te wijzen aan lokale bevolking

Het kabinet wil dat de gemeenten in ons land de helft van alle koop- en huurwoningen kunnen toewijzen aan mensen die al binnen die gemeente wonen. Ook moeten gemeenten voorrang geven aan mensen met een cruciaal beroep zoals leraren en verpleegkundigen. Niet alle landelijke partijen zijn het echter eens met dit plan. Zo keert de VVD zich tegen een belangrijk onderdeel van het plan van woonminister Hugo de Jonge (CDA). De liberalen vinden dat de onlangs naar buiten gebrachte plan de vrijheid bij verkoop van een koopwoning te ingrijpend te vinden. Volgens VVD-Kamerlid Peter de Groot grijpt het plan in op de vrijheid bij de verkoop van een koopwoning. De Groot pleit daarom om voorrang op huur- en nieuwbouw koop. Minister De Jonge wijst op “de leefbaarheid en vitaliteit van de regio” en wijst op het belang dat mensen bij verhuizing in hun eigen woonplaats kunnen blijven.

Naar aanleiding van deze mogelijke wetswijziging is de lokale politieke partij Rijswijks-Belang voornemens een motie met betrekking tot dit plan in te dienen. In deze motie draagt Rijswijks-Belang het college van burgemeester en wethouders op, per omgaande met de voorbereiding te starten. Tevens wil de partij dat ook woningbouwverenigingen en andere partners per omgaande met deze wetswijziging aan de slag gaan.

Deze wetswijziging geldt voor zowel huur- als voor koopwoningen en moet in 2023 al ingaan. De huidige wet geeft de gemeenten in ons land reeds de mogelijkheid om hun huurwoningen toe te wijzen aan mensen die een economische of maatschappelijke binding hebben met die plaats. Alleen mag nu slechts een kwart van het aanbod worden gereserveerd voor inwoners van de eigen gemeente. Dat wordt straks dus de helft.

Maatwerk
Rijswijks-Belang is blij met deze ontwikkeling van 25 procent lokaal maatwerk naar 50 procent. Fractievoorzitter Marc Weterings (foto): “Wat ons betreft had het wel 75 procent mogen zijn, zo staat het ook ins partijprogramma”. Nu kunnen Rijswijkse starters meer kans maken op woningen en daarmee ook eerder het ouderlijk huis verlaten zonder te moeten verhuizen naar een andere gemeente. Volgens Rijswijks-Belang is deze ontwikkeling ook voor de doelgroep ouderen ‘een zegen’. “Bij het kleiner gaan wonen, kunnen ze gewoon in hun eigen, vertrouwde omgeving in Rijswijk blijven wonen” aldus de partij.

Deel dit artikel op social media: