Kinderrechtenambassadeurs hangen eerste wensen in vredesboom

Afgelopen zaterdag, 10 september, zijn de eerste wensen in de vredesboom gehangen door de kinderrechtenambassadeurs in Rijswijk. De boom staat in het Huis van de Stad. Samen met wethouder Armand van de Laar werd de boom officieel in gebruik genomen.

Tijdens het strandwalfestival hingen Yosha, Jesse, Sem, Mina, Rima, Madeleine en Niloufer hun wensen in de vredesboom. Zij zijn zeven van de negentien kinderrechtenambassadeurs. Eén van hun wensen was: “Vrede en vreugde in ieder hart is wat ik wens op aarde. Groot of klein, met liefde zal er vrede zijn.”

De kinderrechtenambassadeurs zijn in september 2021 benoemd en adviseren het bestuur van Rijswijk over uiteenlopende onderwerpen. Zo krijgen ook kinderen de kans om mee te denken en te praten over onderwerpen die hen aangaan. Zij weten wat er onder jongeren speelt en op die manier kunnen zij invloed uitoefenen op hun leefomgeving.

De Vrede van Rijswijk
Op 20 september is het 325 jaar geleden dat in Rijswijk De Vrede van Rijswijk werd ondertekend. Het maakte een einde aan een oorlog die negen jaar duurde. Het is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Rijswijk, in de geschiedenis van Nederland en zelfs in die van Europa omdat er veel landen bij deze oorlog betrokken waren.
Eind 17e eeuw verenigden een aantal Europese landen zich in de Liga van Augsburg, later de Grote Alliantie genaamd. Dit bondgenootschap van onder andere de Republiek der Verenigde Nederland, Engeland en Spanje was gericht op het tegengaan van de expansie van Frankrijk. In 1688 verklaarden zij de oorlog aan Frankrijk. Deze oorlog zou negen jaar duren.

Na moeizame vredesonderhandelingen werd uiteindelijk op 20 september 1697 de vrede getekend in Huis ter Nieuburch. Dit is het paleis dat stadhouder Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje, liet bouwen. Op deze plek staat nu De Naald, een monument ter herinnering aan de Vrede van Rijswijk. De Naald is opgebouwd uit de brokstukken van het paleis.

Herdenking
Op 22 september wordt de Vrede van Rijswijk herdacht. In de Oude Kerk geven James Kennedy, hoogleraar aan de universiteit van Utrecht, en Jozias van Aartsen, oud-minister van Buitenlandse Zaken, lezingen over de geschiedenis van de Vrede van Rijswijk en over de effecten van oorlog. De kinderrechtenambassadeurs dragen een gedicht voor. Na de lezingen is er een netwerkbijeenkomst en de mogelijkheid om na te praten in Museum Rijswijk. Hier is ook de tentoonstelling ‘Vrede van Rijswijk’ te bezichtigen. De herdenking begint om 15.00 uur in de Oude Kerk en is toegankelijk voor geïnteresseerden. Aanmelden kan tot maandag 19 september via communicatie@rijswijk.nl.

Vredeswens
Helaas is oorlog niet alleen iets van vroeger. Want juist in deze tijd horen we dagelijks over (dreigende) oorlogen. Natuurlijk denken we daarbij meteen aan Oekraïne. Maar misschien ook aan Afghanistan of Syrië. De beelden die op tv en sociale media verschijnen over het verdriet en de pijn die een oorlog veroorzaken raken ons allemaal diep.
Als jij op dit moment een wens mocht doen, klein of groot, voor een land of voor Rijswijk, voor iemand ver weg of voor iemand dichtbij, wat zou jouw wens dan zijn? Iedereen, jong en oud, mag een wens opschrijven. De vredesboom blijft nog enige tijd in het Huis van de Stad staan. Je kunt je wens op een van de kaartjes in de vorm van een vredesduif schrijven en in de boom hangen. De mooiste wens wordt gebruikt voor de kerstkaart van de gemeente.

Deel dit artikel op social media: