De heer H.G. Kronenberg Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Afgelopen zaterdag ontving meneer Kronenberg een koninklijke onderscheiding uit de handen van burgemeester van Zanen voor zijn bijdrage aan vele vrijwilligers activiteiten. Ruim 45 jaar is de heer Kronenberg actief bij Scoutinggroep Van Weerden Poelman. Hij is groepsleider geweest en voorzitter en wordt door het huidige bestuur nog steeds beschouwd als voorbeeld, vraagbaak, vriend en vertrouweling.

Meneer Kronenberg heeft zich bijzonder ingespannen bij de totstandkoming van nieuwe huisvesting toen eind jaren 90 de plannen voor woonwijk Ypenburg bekend werden. Deze inspanningen hebben geleid tot het nieuw clubhuis aan het ILSY-Plantsoen 9 samen met de Stichting Kinderopvang Rijswijk. Hij was initiatiefnemer en sinds 2014 beheerder van Overtuin Ypenburg om zowel de kinderen van de scouting, de kinderopvang én uit de buurt de liefde voor de natuur bij te brengen.

De heer Kronenberg heeft ook diverse vernieuwingen/veranderingen aangebracht in het scoutingspel, waardoor de luchtverkenners een uitdagender spel kregen. Ook heeft hij zich ingezet voor de samenwerking tussen de luchtscoutinggroepen onderling, organiseerde hij overleggen waar programma-ideeën werden uitgewisseld en verschillende luchtscouting-technieken werden overgedragen. Nadat er vanuit de nieuwe woonwijk meer aanwas kwam, heeft hij een programma opgesteld voor de landscouts, zodat de basis breder werd en er voor ieder plaats is.
Hij is medeoprichter van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg (2001) en actief bestuurslid als penningmeester en voorzitter. De Historische Vereniging probeert via diverse media de rijke geschiedenis van Ypenburg (5000 jaar) onder de aandacht te brengen. Ook is hij jaarlijks betrokken bij de herdenking van de Slag om Ypenburg op 10 mei.

Hij was van 2012 tot 2020 namens de HVBY lid van de Adviescommissie voor een nieuw kunstwerk in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg. Zijn historische kennis van Ypenburg is van onschatbare waarde geweest bij de keuze voor een locatie en kunstwerk. Op 4 oktober 2020 werden de Ling Zhi Helicopters van kunstenaar Hung Yong Ping onthuld.
Vanaf het begin van de nieuwe woonwijk Ypenburg was de heer Kronenberg betrokken bij de sociale verbondenheid binnen de diverse wijken. Dat blijkt ook uit zijn inzet voor de Stichting ILSY: initiatieven van bewoners worden gefaciliteerd door de Stichting, waarvan hij penningmeester is.

Hij zet zich in voor de Senioren Soos, fungeert als vraagbaak bij digitale problemen met telefoons of tablets, trekt er met de Minibios op uit, is betrokken bij de Seniorendag en het kerstdiner en verricht waar ook nodig, hand- en spandiensten. Daarnaast is hij ook betrokken geweest bij de restauratie van het oude luchtvaartgebouw en is hij aanspreekpunt voor de diverse bedrijven die hier gehuisvest zijn.

Deel dit artikel op social media: