De ‘Vrede van Rijswijk’ wordt herdacht

Op 20 september 2022 is het 325 jaar geleden dat de ‘Vrede van Rijswijk’ werd getekend in het stadhouderlijk paleis Huys Ter Nieuburch. De ondertekening maakte een einde aan de Negenjarige Oorlog tussen Frankrijk en de zogenaamde Grote Alliantie, die bestond uit onder meer de Republiek der Verenigde Nederlanden, Engeland, het hertogdom Savoie, Zweden, Spanje en het Duitse Heilige Roomse Rijk. De belangen omvatten niet alleen de geografische aspecten. Ook handels- en koloniale belangen speelden mee. Het is een historische gebeurtenis die actueler lijkt dan ooit.

Des te meer reden voor ons om de ‘Vrede van Rijswijk’ te herdenken met onze (internationale) relaties.
De herdenking van de ‘Vrede van Rijswijk’ is een inhoudelijke bijeenkomst. Historicus professor James Kennedy reflecteert op de gebeurtenissen van toen. Oud-Minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen geeft inzicht in de interstatelijke spanningen van nu. De Kinderrechtenambassadeurs van Rijswijk dragen een gedicht voor en staan voor de toekomst.

Des te meer reden voor ons om de ‘Vrede van Rijswijk’ te herdenken. De herdenking vindt plaats op donderdag 22 september in de Oude Kerk en in Museum Rijswijk. Het gaat om een bijeenkomst voor genodigden.

Deel dit artikel op social media: