Openbare ruimte in wijk Voorburg ’t Loo klaar voor de toekomst

foto: Gemeente LV

In ’t Loo in Voorburg is het afgelopen jaar hard gewerkt aan groot onderhoud in de Strabolaan en 8 omliggende straten. Zo is onder andere een nieuw rioolgemaal gebouwd, de riolering vervangen door een gescheiden rioolstelsel en een deel van de bestaande speelplek aan de Strabolaan (achter de supermarkt) vernieuwd. Vandaag vierde de gemeente samen met de omwonenden dat het werk is afgerond.

Marcel Belt, wethouder openbare ruimte, plantte daartoe vanochtend een struik in de Prinses Irenelaan: “Vergroening draagt bij aan een prettigere buurt. Het is niet alleen mooier, maar het verkleint ook de kans op wateroverlast bij extreme regenbuien omdat de grond waarin planten en bomen staan, regenwater opvangt. Daarom planten we daar waar mogelijk meer groen in heel de gemeente. Samen met de rioleringswerkzaamheden die zijn gedaan, is de buurt nu beter voorbereid op de toekomst en de grillen van het veranderende klimaat.”

Bewoners denken mee over meer groen en speelplek
Voordat begonnen is aan de werkzaamheden, is het rioolgemaal aan de Strabolaan vervangen. Eerst is het nieuwe gemaal geheel onder de grond gebouwd, waarna het oude gemaal gesloopt werd. Ook vroeg de gemeente inwoners in de buurt naar hun wensen voor kleinschalige aanpassingen in de openbare ruimte. Naar aanleiding daarvan worden dit najaar meer bomen en planten geplant op het terrein waar het oude rioolgemaal stond. Daar heeft de gemeente al een flora- en faunatoren geplaatst als nieuw onderkomen voor de gewone dwergvleermuis. Deze had namelijk zijn broedplaats in het oude gemaal dat gesloopt werd. De flora- en faunatoren kan ook gebruikt worden door vogels en insecten. Hiermee draagt het project ook bij aan herstel van de biodiversiteit.

Bewoners (jong en oud) hebben tevens meegedacht over de nieuwe speelplek aan de Strabolaan. Daar is uiteindelijk een voorkeursvariant aangelegd. Marcel: “Het is ontzettend fijn dat bewoners hebben meegedacht. Zij wonen hier en zijn als ervaringsdeskundige als geen ander in staat om aan te geven wat goed gaat en wat beter kan. Als college hechten we hier veel waarde aan.”

Verkeersmaatregelen en vergroening Prinses Irenelaan
De rioolwerkzaamheden vonden onder andere plaats in een deel van de Prinses Irenelaan. Daar is tevens -om de verkeersveiligheid te verbeteren- de rijbaan versmald, zijn aparte fietsstroken gemaakt en 2 extra zebra’s op verhoogde plateaus aangebracht. Verder is de straat vergroend met meerdere plantvakken. Overige straten waar werkzaamheden plaatsvonden zijn de Strabolaan, Johannes Meybeeklaan, Marie Hoffmanlaan, Ewoudt van der Dussenlaan, Willem de Nobelaerlaan en in een gedeelte van de Reuvenslaan, Abraham Douglaslaan en Prinses Beatrixlaan.

Foto: Gemeente LV

Deel dit artikel op social media: