Voorburgse Simone van Krugten gaat vaak op pad. Zij neemt daarbij altijd haar fotocamera mee om de mooie plekjes die zij ontdekt, vast te leggen. Ditmaal maakte zij een foto van een grasparkiet en vroeg zich af of we blij moeten zijn met deze vogels.

Wie kent ze niet ? De halsbandparkieten zijn knalgroene en luidruchtige vogels, afkomstig uit India en Centraal-Afrika. Het gaat in Nederland oorspronkelijk om ontsnapte en losgelaten kooivogels die verwilderd zijn en populaties hebben gevormd. Je ziet ze tegenwoordig overal vliegen en vooral in de Randstad neemt het aantal toe. Halsbandparkieten profiteren in steden van het aanbieden van voer door mensen, met name zaden, granen, bloemen, nectar en fruit zijn geliefd In veel tuinen komen ze langs vliegen en wanneer je dan ook nog ongebrande pinda’s ophangt, blijven ze terug keren. Een paar parkieten zijn niet erg en zorgen voor een vrolijk gekwetter maar wanneer de halsbandparkieten ’s winters massaal bijeenkomen kan dit voor de nodige geluidsoverlast zorgen. Het gekrijs en de opstapeling van uitwerpselen onder de uitgekozen rustboom kan, zeker wanneer deze zich in een tuin bevindt, tot ergernis leiden.
De parkieten hebben zich dus slim weten aan te passen aan ons land. Hierdoor kunnen ze zich nu ook succesvol voortplanten en verspreiden ze zich steeds verder over Nederland en zijn het blijvertjes.


Simone

Deel dit artikel op social media: