Wat een leuk en divers landje hebben we toch…! Ik geef een voorbeeld.

Laatst was ik op bezoek in de Limburgse stad Sittard. Een kleine gemeente met circa 37.000 inwoners. Daar is alles heel anders, slechts 2,5 uur van Rijswijk vandaan.

In Sittard groet iedereen elkaar. Ik vond dat een goede gewoonte en terug in Rijswijk deed ik dat ook: mensen die ik niet kende gedag zeggen. Maar elke keer als ik iemand groette, leidde dat tot een min of meer komische situatie. Het gebeurde vaker dat ik iemand groette waarna de persoon in kwestie om zich heen keek, met het idee dat de vriendelijke geste voor iemand anders was bedoeld. Lachen dus ….

Maar laat ik niet afdwalen. Op een gezellig terras in Sittard merkte ik op de ‘Toon Hermans Wandeling’ te maken en daarover een filmpje te maken. Resultaat: plotseling blije gezichten! Het ging om opnamen die wij wilden vertonen aan minder mobiele Rijswijkse senioren. We weten hoe dankbaar ouderen zijn als je hen dit soort opnamen laat zien. Bedenk dat Toon Hermans nog steeds aanspreekt bij ouderen. In Sittard waren velen geïnteresseerd in ons werk omdat iedereen daar beseft wat Toon betekend heeft voor die stad! De inwoners van Sittard kennen de bekende inwoner Toon Hermans, van jong tot oud. Mooi om dit mee te maken.

Maar ik ben natuurlijk ook wel chauvinistisch en begon te vertellen over Rijswijk. Want wij hebben ook een bekende artiest, de Rijswijkse komiek en revueartiest Johannes Franciscus Buziau (1877 – 1958). Ik wist dat Buziau de grote leermeester was van Toon Hermans. Jawel! Toon was groot bewonderaar van ‘onze Buus’ en op zijn beurt zag Johannes Buziau het talent van de toen nog jonge Toon wel zitten.  

In het Toon Hermans theater in Sittard is de verering is te bewonderen van de grootmeester en daarbij zijn er ook foto’s te zien waarop Toon Buziau imiteerde.

Potverdorie nog eens an toe, denk ik dan…dat is wel de man die uit Rijswijk kwam! Misschien spreekt Buziau in Sittard zelfs nog meer tot de inwoners dan in de het eigen Rijswijk van Buziau!

Rijswijk en Sittard hebben dus wel wat gemeen.

Conclusie: in Sittard valt de naam van Rijswijk zeer regelmatig, zéker op momenten waarop het over Toon gaat. Adviesje: als je Sittard bezoekt, praat dan eens over Rijswijk. Dan heb je in no time Sittardse vrienden.

Deel dit artikel op social media: