Politie kent probleem, maar kan niet handhaven op snelheidsduivels

Gek worden de bewoners van Rijswijk, met name van de Steenlaan in het oude deel van de gemeente, en de doorgaande weg naar het Haagse Laakkwartier, van de verkeerdeelnemers die de afgelopen weken de straat als racebaan gebruiken. Niet alleen scheuren de motoren en auto’s met snelheden met ver boven de toegestane maximum snelheid van 50 kilometer door de straat, ook gebeurt dit met de nodige geluidsoverlast vanwege opgevoerde motoren. Met het mooie weer zijn ook de jaarlijks terugkerende motorrijders weer actief geworden en wordt er weer (te) hard en buitengewoon luid gereden. Ook met dubbel glas komt het irritante motorlawaai de huiskamers binnen, tot grote irritatie van de bewoners. Desgevraagd laat de politie weten het probleem te begrijpen maar ook dat ze hier weinig op kunnen handhaven. De politie moet de overtreding zelf constateren om hier op te acteren. Klagende burgers krijgen het advies aan te kloppen bij de gemeente voor wellicht blijvende maatregelen.

Twee jaar geleden bewandelden de bewoners van de Presidentenbuurt in Rijswijk, die met hetzelfde probleem te maken hadden, deze weg, met het aanbieden van een petitie aan toenmalige verkeerswethouder Björn Lugthart, maar in Oud Rijswijk zijn zover bekend nog geen acties ondernomen. Zolang de politie zegt niks aan deze overlast te kunnen doen, wacht de bewoners van de Steenlaan niets anders dan afwachten tot de aangekondigde renovatie van de straat een feit is. Mede gezien de vele snelheidsovertredingen van de laatste tijd is er voor de ‘nieuwe’ Steenlaan gekozen voor een middenberm, waarlangs geparkeerd kan worden. Een situatie die in principe gelijk is aan de huidige situatie aan de aanpalende Rembrandtkade. De verwachting is dat door de verschillende snelheidsremmende maatregelen de daadwerkelijk gereden snelheid ook minder zal zijn.

Overigens speelt dit probleem niet alleen in Rijswijk. Wie op de sociaalnetwerksite Next Door kijkt, ziet ook regelmatig klachten van bewoners uit randgemeente Voorburg, waar vooral op de Parkweg en Prinses Mariannelaan wordt huisgehouden door de motards en automobilisten. Marc Weterings heeft inmiddels namens zijn partij Rijswijks Belang aangekondigd het probleem aan te kaarten tijdens het eerstvolgende vragenuurtje van de gemeente Rijswijk in september.

Deel dit artikel op social media: