PvdA: volkshuisvesting en armoedebestrijding is terug

De Rijswijkse PvdA is blij met het akkoord dat er ligt. De Algemene Ledenvergadering is vrijdag 10 juni akkoord gegaan met deelname aan de coalitie. De PvdA is met twee zetels de kleinste partij in het nieuwe beoogde college, en levert de wethouder wonen, integratie, emancipatie, armoedebestrijding en welzijn.

Armoede Rijswijk uit en gelijke kansen
Onderhandelaar Wil van Nunen: “We hadden drie speerpunten: armoede Rijswijk uit, betaalbaar wonen en een groen Rijswijk. Het akkoord weerspiegelt dit. We gaan armoede actief bestrijden. Armoede komt veel voor in Rijswijk, zelfs bijna één op de vijf kinderen. En de boodschappen en energie worden veel duurder, dus we staan voor een uitdaging. Armoede moet Rijswijk uit. Daarom hebben we van armoedebestrijding een aparte portefeuille gemaakt. Maar de hele coalitie onderschrijft de urgentie. We hebben speciale aandacht voor gelijke kansen, bijvoorbeeld door de inspirerende Weekendschool en door gericht te investeren. En we zorgen ervoor dat iedereen meedoet, bijvoorbeeld door basisbanen in de wijk.”

Duizenden sociale huurwoningen erbij
Gijs van Malsen (foto), mede-onderhandelaar en beoogd wethouder: “We hebben het niet meer over wonen, maar over volkshuisvesting. Want een huis hebben is een recht, en een taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat iedereen fijn en betaalbaar woont. Te lang is er geen sociale huur meer bijgebouwd. De wachtlijsten zijn meer dan acht jaar. Daar komt nu verandering in: we gaan niet honderden, maar duizenden sociale huurwoningen bouwen komende jaren. We zorgen er met deze coalitie bovendien voor dat leraren, politieagenten en verpleegkundigen weer een huis kunnen vinden in Rijswijk, en zorgen voor passend aanbod voor starters en ouderen.”

Duurzame energie voor krappe portemonnees
Van Nunen: “De groene agenda ligt bij de beoogde GroenLinks wethouder. Wij delen met GroenLinks de urgentie en ambitie. De energiekosten rijzen de pan uit. We zijn dus heel blij dat het akkoord inzet op duurzame energie opwekking, startend met de VVE’s en sociale woningbouw. Dat is duurzaam én het drukt stijgende energiekosten die veel mensen niet kunnen betalen. Er is ook aandacht voor hitteproblematiek, juist in de meer versteende wijken.”

Deel dit artikel op social media: