Vertrekkend voorzitter Eijkman: “Semper Altius gezellige familievereniging zonder veel ambities”

“Van Vredenburch mogen we niet verliezen”. Met die boodschap stuurde trainer Jan Willem Jonker, bezig aan zijn zesde (!) termijn bij Semper Altius, afgelopen zaterdag zijn manschappen het veld op voor de enige ‘echte’ derby in het Rijswijkse amateurvoetbal, die tegen Vredenburch. Zijn boodschap mocht zaterdag niet baten, met 0-1 moesten zijn discipelen het hoofd buigen, maar de sfeer in de kantine op sportpark Hoekpolder was er na afloop van de wedstrijd niet minder om. Er stond een uitgebreide barbecue op het terrasje klaar en de kantinebeheerder had ‘een zangertje’ geregeld, die eerder op die zaterdag toch ook al een schnabbel bij de buren had. Eén en al gezelligheid en typerend voor Semper Altius, door vertrekkend voorzitter Eelco Eijkman liefkozend als “een gezellige familievereniging, zonder ambities” getypeerd. “Onze accommodatie vormt een balans tussen de wijken met sociale woningbouw, Hoekpolder en Steenvoorde-Zuid, aan de ene, en een wijk met wat luxere woningen, RijswijkBuiten, aan de andere kant. Onze vereniging als sociaal-cultureel centrum, dat staat bij ons boven sportieve ambities”. De van oorsprong op Lutherse gedachtengoed opgerichte vereniging waar tot voor enkele jaren geleden voetballen op zondag nog volstrekt taboe was, groeit als kool, vooral dankzij de aanwas van nieuwe leden uit de duurzame woonwijk RijswijkBuiten. Dat dit ledental, 700 voornamelijk uit Rijswijk afkomstige voetballers en voetbalsters, leidt tot een tekort aan kleedkamers, die ook nog eens gedeeld moeten worden met mede sportpark bewoner Red Lions, is de gemeente, met wie Semper volgens Eijkman overigens een goede relatie onderhoudt, bekend, maar heeft voor Semper nog niet tot het gewenste resultaat geleid.



Fusie
Het gaat crescendo met zijn vereniging en mede daarom ziet Eijkman niets in een fusie van de huidige vier Rijswijkse amateurvoetbalverengingen (naast Semper Altius, Vredenburch, Celeritas en Te Werve) iets waar de Haagse ondernemer Hans Lammertink, exploitant van het Sportpark Prinses Irene, zo graag naar toe wil. “Te veel verschillende zuilen” verklaart Eijkman zijn afschuw voor één grote Rijswijkse club. Zo zegt Eykman niets te hebben met RVC Celeritas, één van andere verenigingen die bij een eventuele fusie betrokken zou zijn. Liever investeert hij in de jeugd van zijn vereniging.

Ook het betalen van selectiespelers bij de ‘enige echte Rijswijkse voetbalclub’ is sowieso niet aan de orde. Niet alleen bij Eijkman, maar ook bij Reinier Prenger, naast secretaris van de vereniging ook voetbalveteraan die, voorafgaande aan zijn wedstrijd, duidelijke taal uitspreek. “Wanneer er hier wordt betaald, ben ik weg, en ik niet alleen” aldus de rechterhand van Eijkman. Wat deze laatste betreft zingt Semper het nog vijf jaar uit met de huidige selectie en zal hij blij zijn met een langzame opwaardering, stapje voor stapje, naar de derde, wellicht tweede klas zaterdag. Misschien dat er over niet al te lange tijd nog hulp van bovenaf komt in de persoon van Tommie Beugelsdijk. De 31-jarige ras Hagenees, zo zoetjes aan tegen zijn profloopbaan aanlopend, heeft veel vrienden bij de vereniging waar hij zo nu en dan ook gasttrainingen voor de jeugd geeft. Of er ooit nog een jeugdtoernooi om de Tom Beugelsdijk trofee in de Hoekpolder komt, is nadat hij wegens vermeende gokpraktijden negatief in het nieuws kwam nog maar de vraag, maar tegen een Beugelsdijk als slot op de deur in de defensie, zal men bij Semper niet gauw ‘nee’ zeggen. “Maar als Tommie straks bij Sparta stopt, zal zijn vriendje Lex Immers hem eerst wel vragen naar Scheveningen te komen, maar misschien dat hij daarna wel bij ons komt” kijkt Eijkman alvast ver vooruit in de glazen (voetbal)bol.



Kantine
Niet alleen qua ledental maar ook financieel is Semper Altius zo gezond als een vis. De Covid-19 crisis heeft geen diepe sporen achtergelaten, secretaris Prenger kende in de crisis slechts drie vertrekkende leden. Is er dan helemaal niets waar Eijkman zich zorgen om moet maken? Toch wel, naast de uitbreiding van de kleedkamercapaciteit, is ook het dak van de kantine op de accommodatie, geheel in het bezit van Semper, aan een grondige renovatie toe. Een stevige windvlaag of een extreme regenbui zou veel ellende kunnen veroorzaken en ondanks de huidige gezonde financiële situatie van zijn club, hoopt hij dat die misère hem voorlopig bespaard blijft.

Redactie: Peter Petit

Deel dit artikel op social media: