Gijs van Malsen (PvdA Rijswijk: “Tot bloei in het Rijswijks azc”

“Aanvankelijk wilde ik het hier over feiten en getallen hebben. Er zitten bijvoorbeeld nog 358 vluchtelingen in het Rijswijks asielzoekerscentrum (azc), waarvan 191 asielzoekers”, zegt PvdA voorman Gijs van Malsen. “Het exploiteren van het azc door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kost de gemeente €0,-. Er zijn landelijk 4000 opvangplekken meer nodig, maar er verdwijnen er juist 5500 de komende maanden. Dat soort dingen.

Een dorp in een dorp
Maar nee, ik wil een ander verhaal vertellen. Het verhaal van moeder Fatima en haar dochter Yarah*. Beide hebben enkele maanden in het azc gezeten. Ze vluchtten uit Syrië. De echtgenoot van Fatima, een succesvol ondernemer, had kritiek op de regering en hun leven werd steeds onzekerder. Toen de burgeroorlog uitbrak stuurde Fatima haar oudste zoon naar Europa. De rest van het gezin is later door gezinshereniging naar Nederland gekomen.

Wat me opviel was dat ze met veel warmte terug keken op hun tijd in het azc. Ook nadat ze al een huis hadden gekregen en er als vrijwilligers werkten. Fatima hielp kinderen knutselen en tekenen in het basisschooltje. Yarah is een niet onverdienstelijk schilder en stelde haar werk tentoon in een heus museum.

“Ik vond het fijn in het azc,” vertelde Fatima me, “en zou graag teruggaan.” Ze vertelden over avonden waarop er door bewoners gerechten uit alle thuislanden gekookt werden en met z’n allen gegeten. Er was muziek en spel. Er was gemeenschapszin. Het was een soort dorp.

Stoelendans met alleen verliezers
Inmiddels is het schooltje dicht en zijn de meeste activiteiten gestopt. Met Fatima en Yarah is het goed afgelopen. Yarah doet een opleiding financiële administratie en Fatima wil dolgraag beter Nederlands leren en aan het werk. Maar veel van de bewoners van het azc wacht een onzekere toekomst van verhuizingen naar overvolle opvangcentra. Door de crisis in Oekraïne neemt de druk alleen maar toe, terwijl de ruimte die wij bieden alleen maar afneemt. Het is een stoelendans met alleen maar verliezers.

Kom naar het spoeddebat!
19 april vanaf 19:00 is er een spoeddebat in het Stadhuis in Rijswijk. Hier wordt de sluiting van het Rijswijkse azc op 31 mei aanstaande besproken. Gaat het lot van mensen als Fatima en Yarah je aan? En wil je laten zien dat Rijswijk wel een gastvrije stad is? Kom dan ook!”

*Niet hun echte namen.

Deel dit artikel op social media: