Henri Verbrugh (D66) : ‘Toekomst niet alleen voor jongeren, maar ook voor senioren”

foto: Jeroen Mooijman

Rijswijker Henri Verbrugh werd in 1999 lid van D66, in een jaar dat er sprake was van electorale teruggang binnen de  partij, ook qua ledental. Voor Verbrugh, inmiddels gepensioneerd hoogleraar infectieziekten aan de Erasmus MC in Rotterdam, was deze teruggang reden om lid te worden van de door Hans van Mierlo opgerichte partij. Tot dan toe stemde hij wel op de democraten, maar in dat jaar is Verbrugh ook actief lid geworden. Eenmaal van ’t Gooi verhuisd naar Rijswijk verplaatste hij vanaf 2001 zijn politieke activiteiten ook naar zijn nieuwe woonomgeving. Verbrugh, 72 jaar geleden in Tanjung Pandan (Indonesië) geboren, was voorzitter van het bestuur van D66 Rijswijk, heeft diverse verkiezingscampagnes van nabij meegemaakt en heeft een paar jaar geleden ook nog een interim bestuursfunctie gehad. Wegens tijdgebrek heeft hij zichzelf nooit verkiesbaar gesteld, tot nu, tot de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Als nummer acht op de kieslijst van D66 Rijswijk ligt het niet voor de hand dat Verbrugh straks in de gemeenteraad komt, tenzij hij genoeg voorkeurstemmen krijgt. Als secretaris van de landelijke themagroep Senioren en Samenleving van D66 wil Verbrugh vooral de stem van de senioren laten horen. Het kandidaat-raadslid: “Mijn belangrijkste motivatie is om senioren te laten zien dat D66 een programma heeft waar ook zij mee uit de voeten kunnen, dus ik wil graag dat senioren gaan stemmen en dan ook op D66 stemmen. Er is een ondervertegenwoordiging van senioren in het electoraat van D66 stemmers. Dus waarom stemmen, relatief, weinig senioren op D66? Die vraag heb ik nooit door iemand beantwoord gezien, dat probeer ik boven water te krijgen, en ondertussen roep ik binnen de partij ‘senior, senior, senior’. Als wij een grote partij willen zijn en ook willen blijven, kijk dan naar die grote groep senioren, want die groep wordt  de komende vijftien jaar alleen maar een groter deel van het electoraat. Dus denk daar over na”.

Krakkemikkig
Door kunnen blijven werken, mee kunnen blijven doen in de samenleving, zijn voor Verbrugh belangrijke speerpunten. “Senioren worden nu als het ware met pensioen gestuurd, of ze dat nu leuk vinden of niet, of ze nog willen werken of niet, dat zou ik graag anders willen zien. Het zou zo moeten zijn dat men het recht heeft om op gegeven moment met pensioen te gaan, dat het veel meer bij de persoon zelf ligt, dan dat al jaren van tevoren is vastgelegd in één of andere arbeidsovereenkomst. Het door kunnen blijven werken, het actief mee blijven doen met de samenleving, ik denk dat veel senioren daar behoefte aan hebben, want veel senioren zijn helemaal niet ziek of krakkemikkig, zeker niet in de leeftijd tussen 67 tot 80. Voor senioren zou het makkelijker moeten worden gemaakt aan het werk te kunnen, als ze dat willen, maar ze staan als het ware niet hoog op het lijstje”, aldus Verbrugh. “Senioren zijn ook niet per se ‘zielig’, Hedy d’Ancona heeft daar nog een leuk boekje over geschreven ‘Vrolijk Verval’”.

Ook voor de gemeente Rijswijk ligt hier een taak weggelegd vindt Verbrugh. “Ik zou willen dat de gemeente bij haar eigen aannamebeleid geen leeftijdsgrenzen hanteert, en dat ze dat ook vraagt van bedrijven die zich hier in Rijswijk gaan vestigen, dat bij vacatures ook kansen ontstaan voor senioren. In feite moet je daarvoor ook de juiste capaciteit hebben, en dat kan beperkingen opleveren, maar niet dat men op voorhand al zegt ‘u bent te oud’. Senioren die willen en kunnen werken, daar moet de gemeente helpen om banen voor ze te vinden, en die zijn er ongetwijfeld ook. De gemeente moet hierin het goede voorbeeld geven”.

Gasprijs
“Wat betreft de inkomenskant zou de gemeente senioren op moeten vangen die onderuit dreigen te gaan, nu de koopkracht zo hard naar beneden gaat. Ik zie allemaal ouderen om mij heen met weinig inkomen die de kachel naar beneden draaien, omdat ze de gasprijs niet kunnen betalen. Dan komt er toch een moment dat ouderen dreigen te vereenzamen en in financiële problemen komen. Ik zou willen dat de gemeente daar meer aandacht aan besteed  om te voorkomen dat ouderen met alleen AOW in financiële problemen gaan komen, en dan toch uiteindelijk voor het vragen van financiële steun, toch bij de gemeente uitkomen”

Vrijwilliger
Verder zou de gemeente alle andere vormen van werk in de ‘nevensfeer’,  zoals vrijwilligerswerk moeten stimuleren. “Dat zou de gemeente veel meer onder de aandacht van de senioren moeten brengen”, aldus Verbrugh, zelf vrijwilliger bij Stichting Welzijn Rijswijk. “Dat soort werk is ook een vorm van meedoen, en ik wil dat senioren blijven meedoen en ook meebeslissen. Ik vind ook dat senioren het recht hebben om mee te beslissen. Als je kijkt naar een beslissingsorgaan, zoals de gemeenteraad, daar zitten niet al te veel mensen boven de 70. En weet je hoeveel van de kiezers boven de 65 jaar is? Van de mensen die mogen stemmen, is bijna 1 op de 3,  boven de 65+! Dus van het kiezerspubliek is een heel groot deel senior en als je kijkt naar de samenstelling in de gemeenteraad, zie je dat daar niet terug”.

Benedictuskerk
Daarnaast vindt Verbrugh het belangrijk dat senioren prettig in Rijswijk kunnen blijven wonen. “Wij willen als D66 Rijswijk dat er specifiek voor senioren wordt gebouwd, eventueel in combinatie met woningen voor jongeren. Op plekken in de buurten waar senioren al wonen, want als men eenmaal senior is, wil men graag in zijn buurtje blijven. Er zijn goede voorbeelden in Rijswijk waar senioren prettig wonen, zoals de locatie waar de Benedictuskerk heeft gestaan, daar staat nu “Nieuw-Benedictus”,  twee blokjes speciaal voor ouderen, die mensen wonen daar perfect, vlak achter de winkels van de Colijnlaan, en dichtbij het station en ander openbaar vervoer. Dat soort plekjes zouden meer in Rijswijk ontwikkeld moeten worden. Bouwen voor senioren maakt bovendien woningen vrij voor jongeren, dat telt dubbel door”.  

Voorkeurstemmen
“Ik kom alleen in de gemeenteraad als er voorkeurstemmen worden uitgebracht, ik probeer mij wel zo zichtbaar mogelijk te maken voor de senioren, mijn boodschap over te brengen,’ zorg dat je het inkomen van de senioren in de gaten houdt’. Ik ga veel de straat op en ga naar gebouwen toe waar heel veel senioren wonen, dat is een beetje mijn aanpak om te laten merken dat D66 er ook is voor de senioren, niet alleen maar voor de jongeren, dat wij ook nagedacht hebben over de senioren in de Rijswijkse samenleving en dat er ook een senior is, die bereid is om voor ze op te komen in de raad. Of dat leidt tot voldoende voorkeurstemmen dat zullen we wel zien. Mijn primaire doel is D66 Rijswijk groter te maken, wij hebben nu vier zetels, als het er vijf of misschien wel zes zetels worden, dan ben ik al blij, ook al zou het voor mij niet genoeg zijn voor een zetel in de raad. De toekomst is er niet alleen voor de jongeren, maar ook voor de senioren”.   

Tekst: Peter Petit 

Deel dit artikel op social media: