Bestuur Red Lions ziet niets in een ‘peukenbrigade’

Het bestuur van de Rijswijkse Honk- en Softbalvereniging Red Lions uit de Hoekpolder, is niet van plan om te gaan handhaven op het roken van sigaretten door leden en bezoekers op de sportaccommodatie. Dat liet secretaris Winnie Boer namens de Red Lions weten tijdens het door de Sportraad Rijswijk georganiseerde Sportdebat. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart debatteerden vertegenwoordigers van sportverenigingen en professionals in de sport met de lokale politieke partijen over een viertal thema’s waaronder rookvrije sportparken.

Bij de buren in Den Haag heeft de gemeenteraad wel een verbod ingesteld op het roken op sportparken, in Rijswijk is men nog niet zo ver. Het bestuur van de honk- en softballers ziet er wel op toe dat er tijdens jeugdwedstrijd niet wordt gerookt, maar bij de overige activiteiten op de locatie gaan men uit van de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers en leden en is het vooral wachten op een landelijk verbod. Ook het opruimen van de peuken door de vrijwilligers in de vorm van een ‘peukenbrigade’, op bijvoorbeeld het grote parkeerterrein, gaat het bestuur te ver. Beter zou het, als een soort van tussenoplossing zijn, een rookplek te creëren buiten het zicht van de sportvelden. Dat verzoek kwam ook van voetbalvereniging RVC Celeritas, sinds een paar jaar spelend op het Sportpark Prinses Irene aan de Schaapweg, maar de aanwezige politieke partijen vonden dat men de gemeente niet moet opzadelen met het bouwen van een ‘prettige rookruimte’ buiten de hekken van het sportpark.

In het Nationale Preventieakkoord van de sportorganisatie NOC*NSF en de sportbonden met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is de ambitie vastgelegd dat uiterlijk in 2025 alle sportverenigingen en sportevenementen rookvrij zijn.

Deel dit artikel op social media: