Vervuiling Elsenburgerbos veroorzaakt door verdwijnen deklaag

Google Streetview

Het Elsenburgerbos is een voormalige puin- en vuilstortplaats. Deze is afgedekt met een leeflaag om contact met het (verontreinigde) stortmateriaal te voorkomen. In september 2020 heeft een controle plaatsgevonden door de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Tijdens deze controle is aan het maaiveld stortmateriaal waargenomen. Conclusie was  dat de deklaag niet meer intact was.

Het ODH geeft verder aan dat de gemeente Rijswijk niet nalatig is geweest en dat het niet voldoen aan de leeflaag in het Elsenburgerbos een onvoorziene omstandigheid is. De deklaag is naar verwachting geërodeerd. Er is nu een onderzoek uitgevoerd door Adverbo. Daaruit blijkt dat de deklaag over het algemeen wel, maar plaatselijk niet voldoet.

Het stortmateriaal – voornamelijk rubber, metaaldelen, plastic en puin – was duidelijk zichtbaar op sommige terreinen. Uit onderzoek blijkt dat saneringswerkzaamheden noodzakelijk zijn. Op deze terreinen moet het zichtbare stortmateriaal verwijderd en daarna moet er een nieuwe deklaag aangebracht worden.

Ter plaatse van de met gras begroeide terreindelen wordt gerecreëerd heeft intensiever onderzoek plaats gevonden. De oppervlakte van dit gebied bedraagt circa 10 hectare. Daar waar ter plaatse van het grasland klasse wonen/industrie is aangetroffen, lijkt geen sprake te zijn van direct risico voor de mens. Deze locaties dienen echter wel aangepakt te worden. Uitgangspunt is dat daar waar de bovengrond wordt ingedeeld in klasse wonen/industrie, kan worden volstaan met het opbrengen van 10 cm grond.

Ter plaatse van de met bomen begroeide terreindelen van circa 73 hectare zijn boringen uitgevoerd. De resultaten geven aan dat de deklaag niet overal voldoet. Omdat hier minder intensief wordt gerecreëerd is het waarschijnlijk niet noodzakelijk op korte termijn herstelwerkzaamheden uit te voeren.

De mountainbike- en puinpaden zijn eveneens onderzocht. Op een deel van de mountainbikepaden is stortmateriaal zichtbaar, dit materiaal zal verwijderd moeten worden, de puinpaden zijn intact en kunnen zonder aanpassingen in stand gehouden worden. In overleg met ODH wordt een herstelplan opgesteld waarmee de veiligheid van de gebruikers voor langere termijn gegarandeerd kan worden en het park duurzaam in stand gehouden wordt. Het park blijft toegankelijk voor de gebruikers. De kosten worden geschat op €200.000 in 2021. In het najaar wordt naar verwachting duidelijk wat de werkelijke kosten zullen zijn voor de uitvoering.

Deel dit artikel op social media: