Politie Rijswijk maakt zaak diefstal katalysatoren ‘rond’

Rijswijk werd opgeschrikt door diefstal van katylisatoren. Hieronder het relaas van de Rijswijkse politie waarin het de zaak ‘rond’ maakte.

“Vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 3:00 uur, hoorde een oplettende bewoner uit de flat aan de Petronella Voutenstraat, een vreemd geluid. Hij keek naar beneden en zag op de parkeerplaats een Volkswagen Passat vlak naast een Renault Clio parkeren. Hij zag vervolgens dat twee personen uitstapten en tussen beide voertuigen aan het rommelen waren. De getuige hoorde daarbij zaaggeluiden. Zonder te twijfelen belde hij de politie.

De surveillance-eenheid die ter plaatse kwam, zag op de parkeerplaats, nu op een andere plek, de Passat staan. Zij zagen dat het Tsjechische kenteken van de auto al eerder voorkwam bij diefstal van katalysatoren. Omdat dit geruime tijd veelvuldig gebeurd en het moeilijk is de verantwoordelijken daarvoor te kunnen opsporen (meestal rijden de daders meteen naar Duitsland, België of het Oostblok) besloot de nachtdienst direct actie te ondernemen. Twee onopvallende eenheden, dus in burgerkleding en burger voertuig, vatten post op genoemde Passat.

Hun geduld werd beloond toen na twee uren (!) twee mannen aan kwamen lopen. Echter deze mannen stapten niet in de Passat, maar in een zojuist aan komen rijdende Volvo met Bulgaars kenteken met daarin ook twee personen.

Toen even verderop deze Volvo werd staande gehouden bleek één van de mannen die was ingestapt, de autosleutel van de Passat in zijn broekzak te hebben en kwam deze persoon samen met de man die met hem was ingestapt, meerdere malen voor in de politiesystemen in verband met de diefstal van katalysatoren.

Door andere agenten werd op de parkeerplaats onderzoek gedaan en daar bleek onder twee Renaults, de katalysator weggezaagd te zijn.

De 4 inzittenden van de Volvo, allen Roemeens, werden aangehouden en overgebracht naar Delft waar het heterdaadteam om 7:00 uur met de zaak aan de slag ging.

Het probleem om de zaak helemaal rond te krijgen, was dat er nergens bij de verdachten of in de voertuigen de katalysatoren werden aangetroffen. Wel een krik en ander gereedschap overigens.

Uit onderzoek in de telefoons van de verdachten bleken foto’s te staan van katalysatoren en zelfs mogelijk van de onderkant van één van de Renaults.

Helaas vond de Officier van de Justitie het net te weinig om ze voor de rechter te laten verschijnen en werden ze maandag heengezonden. Maar we lieten het er niet bij zitten. Ons flexteam vatte post in de omgeving van de Petronella Voutenstraat. Wij waren er namelijk van overtuigd dat de twee katalysatoren daar ergens “ koud” gelegd waren.

En precies zoals we hadden gehoopt, zagen zij twee van de vier verdachten richting de bosschages langs het water lopen en kwamen zij met een grote rugzak tevoorschijn waarin de katalysatoren zaten!

De verdachten zijn afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij beval voor beide verdachten de inbewaringstelling.

Waarom denkt u dat katalysatoren zo vaak worden weggenomen?

Hoe heet de vorm van criminaliteit waarbij de daders in georganiseerd verband van land naar land trekken en daar diefstallen plegen?”

Bron: Politie Rijswijk

Deel dit artikel op social media: