Beter voor Rijswijk wil definitieve plek voor Batman

De fractie van Beter voor Rijswijk wil dat het monument van Batman een definitieve plek krijgt in het Wilhelminapark. Vrijwilligers plaatsen daar vorig jaar september een monument ter nagedachtenis aan het vastbinden van een hond, genaamd Batman, een American Bully. Vanwege het vastbinden is de hond daar uitgedroogd en verhongerd. De twee baasjes werden uiteindelijk veroordeeld tot taakstraffen van respectievelijk honderd en tachtig uur.

De trieste dood van de hond kreeg volop aandacht in de landelijke media en leidde in het hele land tot heftige reacties. Initiatiefnemer Michel Mulder verklaarde tijdens de onthulling van het monument dat dit waarschijnlijk het allereerste monument ooit is, gemaakt voor een omgekomen dier. Het monument, dat inmiddels is uitgegroeid tot symbool voor al het dierenleed, is met giften van sympathisanten vanuit het hele land geplaatst, maar mag maar een beperkte tijd op de huidige plek staan, omdat het dan verplaatst wordt naar het dierenasiel. Fractievoorzitter Ger Kruger vindt dat daar een taak voor Rijswijk, “als één van de diervriendelijkste gemeenten van ons land”, is weggelegd. Volgens Beter voor Rijswijk verdient Batman een definitieve plek op de huidige plaats of elders in het park.

Larissa Bentvelzen, wethouder dierenwelzijn, toonde zich bereid hier een onderzoek naar te doen, maar vroeg zich tijdens het raadsdebat tegelijkertijd wel af, of het gebruikelijk is dat er in Rijswijk monumenten voor dieren komen te staan. Volgens Kruger geen probleem, hierbij verwijzend naar de, vooral bij het jonge publiek, populaire beelden van de pinguïns in winkelcentrum In de Bogaard.

Deel dit artikel op social media: