Project Huis van de Stad gaat spannende zomer tegemoet

De gemeenteraad van Rijswijk kwam dinsdag voor het laatst bij elkaar vóór het zomerreces, maar of de lokale politici lang van hun vakantie kunnen genieten is nog maar zeer de vraag. Met betrekking tot lopende onderhandelingen over het hoofdpijndossier Huis van de Stad (renovatie oude stadhuisgebouw Generaal Spoorlaan), kan het zomaar zijn dat de raadsleden hun zomervakantie eerder moeten afbreken.

De gemeenteraad van Rijswijk zou dinsdag, tijdens het laatste debat van dit politieke jaar, tijdens de behandeling van de voorjaarsnota, ook debatteren over een raadsvoorstel met betrekking tot dit grote en ambitieuze project. Voorafgaand aan het debat liet het college van burgemeester en wethouders echter het volgende weten:

“Gelet op de stand van zaken met betrekking tot de aanbesteding waarover u in beslotenheid bent geïnformeerd, verzoeken wij u het voorstel voor het investeringsbudget Huis van de Stad vanavond niet te behandelen, in afwachting van de resultaten van de lopende onderhandelingen. Direct na het zomerreces, of zoveel eerder als mogelijk in casu noodzakelijk, zal er een voorstel over de te nemen vervolgstappen, inclusief de mogelijke aanpassingen die dat in genoemd raadsvoorstel tot gevolg kan hebben. In dit voorstel zullen we ook een beschouwing opnemen over de omgang met de huidige huisvesting in Hoogvoorde”.

Stoom
Fractievoorzitter Andy Kooy van de PvdA Rijswijk reageerde op de mededeling van het college het “ernstig te vinden dat dit agendapunt, dat juist ‘met stoom en kokend water’ op de agenda was gezet, weer van diezelfde agenda werd gehaald”. Kooy zei verder te begrijpen dat er vertrouwelijke onderdelen in het agendapunt zijn opgenomen, maar het daarom juist goed te vinden het proces en alles wat bij komt kijken, wél op de agenda te laten staan.

Coen Sleddering, voorman van de plaatselijke VVD, vond de door het college aangekondigde ‘grote stilte’ tot na het zomerreces, geen goed idee. Sleddering: “Daar is dit project te groot voor”. Hij vroeg aan portefeuillehouder Björn Lugthart (Wij. Rijswijk) de raad te blijven informeren omtrent de gebeurtenissen in de komende maanden met betrekking tot de renovatie van het voormalige stadhuisgebouw.

Zomerreces
Fractievoorzitter Marieke Alberts van Groen Links vroeg de wethouder hoe reëel het is dat dat raad in het zomerreces wordt teruggeroepen voor spoedoverleg. Lugthart: “Dat is zeker niet de bedoeling, maar ik kan niet in een glazen bol kijken, naar alle waarschijnlijkheid niet, maar dit wel onder voorbehoud”

Twee voormalige wethouders, Dick Jense en Wim Dijkhuizen, riepen de gemeente onlangs in een brandbrief nog op te stoppen met verhuizing van het gebouw omdat er volgens hen nog meer kosten op de loer liggen.

Door: Peter Petit

Deel dit artikel op social media: