Leidschendam-Voorburg stapsgewijs naar aardgasvrije wijken

Pixabay

De aarde warmt op, het water stijgt en de verscheidenheid aan dier- en plantensoorten daalt. Dit is bekend nieuws. Toch kunnen we onszelf er niet vaak genoeg aan herinneren: klimaatverandering moet worden beperkt. We zijn genoodzaakt ons energieverbruik te minderen en over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen. Met als doel: CO₂-neutraal zijn in 2050. In Leidschendam-Voorburg worden er al stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en energie. Als onderdeel van de Omgevingsvisie zijn in de Lokale Energiestrategie (LES) en de Transitie Visie Warmte (TVW) belangrijke keuzes opgenomen om stapsgewijs richting aardgasvrije wijken te gaan. Het is belangrijk inwoners, bedrijven en organisaties bij deze stappen voor de toekomst van onze gemeente te betrekken. Daarom wordt er een informatief webinar op 8 juli georganiseerd over de energietransitie én is het mogelijk van 1 juli 2021 tot 15 september 2021 een mening te geven op de plannen.

Wethouder duurzaamheid Jan-Willem Rouwendal: “Het aardgasvrij maken van wijken is een enorme uitdaging. Hoe gaan we woningen verwarmen, als dat niet meer met aardgas kan? In welke volgorde gaan we wijken aardgasvrij maken? Vragen die we samen met inwoners en ondernemers willen beantwoorden, om te komen tot keuzes die haalbaar en betaalbaar zijn.”

Plannen uitgelegd in webinar 8 juli
Op 8 juli organiseert de gemeente een online webinar, waarin de concept LES en TVW worden uitgelegd. Informatie in het webinar maakt duidelijk wat de energietransitie voor inwoners betekent. Ook de partners van de gemeente, zoals woningcorporaties en energiecoöperaties zoals bewonersinitiatief Energy Common Leidschendam-Voorburg, zullen tijdens het webinar vertellen hoe zij hebben meegedacht en wat zij van de plannen vinden.
Het webinar vindt online plaats op donderdag 8 juli vanaf 19.30 uur.

Op www.lv.nl/energietransitie zijn de aankondiging én twee links naar het webinar te vinden. Voor het bijwonen kan de link naar YouTube worden gebruikt. Vragenstellen tijdens het webinar kan via de link naar Zoom.

Inspraak
De concept LES en concept TVW worden door het college vrijgegeven voor inspraak van 1 juli 2021 tot 15 september 2021. Tijdens de inspraakperiode kunnen inwoners digitaal een inspraakreactie indienen op de stukken. Dit kan via een webformulier op: www.lv.nl/energietransitie. Op deze webpagina is meer informatie en inspiratie over de LES en TVW te vinden. Gedurende de inspraakperiode liggen de stukken ter inzage in het Servicecentrum in Leidschendam. Alle inspraakreacties worden gebundeld en verwerkt in een inspraakverslag. Dit verslag wordt, naar verwachting eind 2021, samen met de definitieve LES en TVW ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Samenwerken
Keuzes over de energietransitie worden gemaakt samen met inwoners, bedrijven en partners. Zo zijn bijvoorbeeld de resultaten van een energie-enquête onder inwoners meegenomen in de conceptplannen. Daarnaast is het gesprek aangegaan met inwoners van wijken, die mogelijk als eerste overgaan op gasloos wonen. Een van de belangrijkste samenwerkingspartners van de gemeente binnen de energietransitie is Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV). Naast EC-LV, overlegt de gemeente regelmatig met andere stakeholders zoals: (Adviesraad) Vidomes, Wooninvest, Respectus, Stedin, Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg en het bestuur van het Midden- en kleinbedrijf (MKB).

Deel dit artikel op social media: