Midden-Delfland verduurzaamt zonder windturbines of grote zonnevelden in het open veenweidegebied

Foto: pixabay.com

De gemeenteraad van Midden-Delfland zette het licht op groen voor de unieke afspraken voor Midden-Delfland in de Regionale Energie Strategie (RES). Een mooie duurzame mijlpaal waaraan de afgelopen 2 jaar door alle partijen hard is gewerkt.

Het cultuurhistorisch veenweidegebied van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland wordt in de RES met draagvlak van de hele regio definitief uitgesloten als zoekgebied voor de grootschalige opwek van wind- en zonne-energie. Wethouder Sonja Smit van Midden-Delfland: ‘In de Regionale Energie Strategie wordt ons Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland letterlijk op de kaart gezet. Er komen géén windturbines en grote zonnevelden in onze weilanden en natuurgebieden. De regio beschermt ons gebied, het groen
tussen de steden. Dat is heel belangrijk voor het behoud van ons Midden-Delflandse landschap.’

Verduurzaming op de Midden-Delfland manier

Natuurlijk gaat ook Midden-Delfland haar aandeel in de verduurzaming leveren. Op een manier die past bij het waardevolle cultuurhistorische landschap, worden we zelfstandig in onze energievoorziening. Samen met kringloopboeren werken we bijvoorbeeld aan de realisatie van een energieneutraal buitengebied met onder meer kleine windmolens op boerenerven en zonnepanelen op de stallen.

De gemeente Midden-Delfland zoekt daarbij (in samenwerking met de netbeheerder) naar innovatieve oplossingen waarbij melkveehouders duurzaam opgewekte energie leveren voor aangrenzende percelen. In de glastuinbouw werken ondernemers aan de realisatie van nieuwe geothermiebronnen, drijvende zonnepanelen op waterbassins en warmtenetten.

Ook heeft Midden-Delfland een eigen, succesvolle energiecoöperatie EnergieC en een klankbordgroep met inwoners en ondernemers die samen met relevante organisaties de warmtetransitie voorbereidt. Eind 2021 is het plan voor de warmtetransitie klaar. Daarin zal staan hoe tussen nu en 2050 stap voor stap de huizen van het aardgas af gaan. Ook zal in deze plannen staan hoe het duurzame karakter van het landelijk gebied centraal staat.

Met de RES geeft de regio invulling aan de afspraken in het Klimaatakkoord. Zo werken partijen zelfstandig én gezamenlijk aan een betaalbare, betrouwbare, veilige en schone energievoorziening voor iedereen in de regio Rotterdam Den Haag.

Deel dit artikel op social media: