Residentie Orkest Den Haag vindt gehoor bij commissaris van de Koning

0

Foto: Provincie Zuid-Holland

Het zijn zware tijden voor de muzieksector. Zo ook voor het Haagse Residentie Orkest. Het orkest leeft vóór het publiek. En het orkest leeft ook ván het publiek. “Het Residentie Orkest is internationaal vermaard. Velen met mij genieten van de prachtige muziek van dit orkest. Nu zijn de concertzalen leeg en kun je er een speld horen vallen. Ik hoop dat het orkest weer snel de harten kan veroveren van de luisteraars”, aldus commissaris van de Koning Jaap Smit bij zijn bezoek vrijdagmiddag 22 januari aan het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

Smit sprak op gepaste afstand met Sven Arne Tepl (algemeen & artistiek directeur), Jasper Grijpink (klarinettist en voorzitter ondernemingsraad), Justa de Jong (cellist en voorzitter artistieke commissie), Ruth van de Putte (hoofd educatie), Sanne Tieke (projectmanager SYMPHONY 2030) en Linda Grau (hoofd marketing & communicatie). Het gesprek vond plaats op het podium van het Zuiderstrandtheater waar het orkest in de ochtend repeteerde voor een live opname op zaterdagmiddag. Alle opnames van concerten van het Residentie Orkest zijn te zien op Classic.nl.

Beleving

“Een concert is een ontmoeting tussen het orkest en het publiek”, zegt cellist Justa de Jong. “Het is fijn om te kunnen blijven spelen, maar een opname kan voor zowel de musicus als voor de luisteraar niet tippen aan de beleving van een live concert.”

Die ontmoeting en verbinding zoekt het orkest ook heel actief buiten het podium op. Ruth van de Putte: “De afdeling Educatie wordt overspoeld met vragen om de kinderen in de stad te blijven bereiken. De huidige crisis heeft ons in een soort overlevingsstand gezet, maar dat geeft ook veel kracht. Het raakt de kern waarvoor het orkest staat: met onze muziek het verschil maken voor de kwetsbaren in onze samenleving.”

Amare

“Wij zijn zeer verheugd over het bezoek van de commissaris van de Koning Jaap Smit”, aldus Sven Arne Tepl. “We hebben gesproken over de perikelen en zorgen maar ook kansen in deze uitdagende coronatijd. Wij vinden het heel erg fijn om de grote betrokkenheid en compassie van de commissaris van de Koning te voelen en zijn dankbaar voor zijn bezoek. We hopen hem dit najaar wederom te mogen verwelkomen, maar dan in onze nieuwe zaal: Amare.”

Belang cultuur

Het sluiten van theaters, musea en muziekzalen zorgt voor een grote verarming van het culturele en sociale leven en voor een enorme financiële strop. Het steunpakket van het rijk om de sector overeind te houden, bedroeg eind vorig jaar bij elkaar €1,6 miljard. Belangrijk voor de cultuur in Nederland, maar ook van belang voor de economie en werkgelegenheid. Want de culturele sector draagt voor bijna 4% bij aan het nationaal inkomen en is goed voor bijna 5% van de werkgelegenheid.

Deel dit artikel op social media:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *