Succesvolle gala-avond voor Stichting Vaarwens op het fraaie kasteel de Wittenburg

De Stichting Vaarwens vaart dagtochten met mensen die een zeer slechte levensverwachting hebben door een levensbedreigende ziekte. De terminaal zieke mensen en hun familie beleven dan een onvergetelijke dag op het water. Geheel kosteloos, dankzij fondsenwerving en de inzet van vele vrijwilligers. Het aantal vaardagen is de laatste jaren fors toegenomen. Inmiddels hebben vele honderden ongeneeslijk zieke en uitbehandelde mensen ervaren hoe het is om er nog één keer een dag uit zijn in een mooie omgeving en ambiance op het water.

Tekst en foto´s: Martin Reitsma

Maandag 12 september werd op het statige kasteel De Wittenburg in Wassenaar een gala-avond ten behoeve van de Stichting Vaarwens gehouden waarbij er een hartverwarmend bedrag werd opgehaald voor dit goede doel.. De vele gasten hadden tafels of stoelen gekocht om samen met dierbaren, vrienden, kennissen of familieleden het werk van Vaarwens te steunen, dat is bijzonder goed gelukt. Onder meer oud TV presentatrice Esther Duller was een van de charmante gastvrouwen.

Bij aankomst werden de gasten ontvangen door een vriendelijke portier in klassieke outfit: een rode jas met gouden versierselen. Na een gezellig samenzijn in de prachtige kasteeltuin zochten de gasten hun zitplaats voor deze avond op en kon het gala beginnen met een welkomstwoord van de organisatie en presentatoren.

De oprichters van Vaarwens Inge de Graaf en Evert Stel vertelden deze avond hoe belangrijk het werk van Vaarwens is.
Op enig moment werden Inge de Graaf en haar partner Evert Stel door de presentatoren van de avond oud- politiewoordvoerder Klaas Wilting en de immer goed geklede TV presentatrice Sandra Schuurhof op het podium gevraagd waarbij Inge aan het publiek vertelde: “Vaarwens is gestart vanuit de behoefte om iets zinvols te doen”, Mijn partner en ik hebben in 2007 ons bedrijf verkocht, we waren klaar om het roer om te gooien. “We verkochten ook onze woning en hebben vervolgens een boot gebouwd om op te wonen, de Meander V. Ik wilde graag in een hospice werken, Evert wilde blijven varen. De combinatie was snel gemaakt: we halen mensen uit een hospice en brengen ze bij ons aan boord waarbij wij hen nog eenmaal een prachtige dag op het water kunnen meegeven.” Er werden op een groot scherm een aantal foto´s getoond om het publiek visueel kennis te kunnen laten nemen van het werk van Vaarwens. Het initiatief en de organisatie van de avond lag in handen van Klaas Wilting en Ronald Schut samen met de crewleden van Kasteel de Wittenburg onder aansturing van directeur Ralf Meppelder.

Het gala werd onvergetelijk met topentertainment, de opbrengst groots
Het werd een indrukwekkende avond op het prachtige kasteel. Meer dan honderd gasten schoven aan bij de weelderig gedekte ronde tafels met daarop grote zilveren kandelaars met brandende kaarsen en veelbelovende menukaarten. De ambiance was voortreffelijk met voor iedereen zicht op het fraaie mooi gekleurde podium.

Ralf Meppelder, zoals altijd onbaatzuchtig en vol inzet met zijn servicegerichte medewerkers, plus de bedienende brigade, onder leiding van Maître d’Hotel: Jordy van der Vegt van restaurant Sophie namen de gasten vol elan mee op een culinaire ontdekkingsreis, met voorts smakelijke wijnen en veel sfeer.

Tussen de culinaire hoogstandjes in was er een afwisselend programma met bekende zangeressen en zangers. Zo opende Peter Douglas het gezongen deel van de avond met beklijvende nummers van Frank Sinatra, hij zet zich als ambassadeur al vele jaren in voor de Stichting Vaarwens. Zangeres Mariska van Kolck in mooie witte kleding haalde het beste uit zichzelf met een prachtige ode aan The Carpenters, het publiek reageerde met een dankbaar applaus. Ze haalde een mooie anekdote op aan haar dierbare moeder die de zaal ontroerde. Zanger Peter Strykes die onder meer bij Vandenberg en bij L.A. The Voices zong bracht een imponerende versie van It´s a mans mans world van James Brown, ook in andere nummers liet hij zijn vocale veelzijdigheid horen. Peter beheerst als geen ander zijn repertoire, van ballads tot en met rock, hij weet zijn publiek iedere keer weer te overtuigen met zijn stem.

Entertainer en crooner Lou Prince besloot het muzikale gedeelte met zijn warme stem en soulvolle nummers, steeds meer publiek zag je uit hun stoelen opveren en spontaan een dansje maken tussen de tafels. Alle artiesten traden geheel belangeloos op. Fotograaf Robert Paul van der Vliet maakte mooie foto’s.

De veiling werd eveneens een succes
Ook was er een veiling, strak en ludiek geleid door veilingmeester Junior Zegger met begerenswaardige spullen zoals een gitaar die nog gesigneerd bleek door zangeres Anouk en topgitarist Jan Akkerman, een fraai gekleurd schilderij van kunstenares Astrid Engels en andere zaken. Zakenman en organisator van de Society Lunch: Tony Tetro stelde voor de hoogste bieder een diner voor twee personen beschikbaar, terwijl presentator Klaas Wilting en zijn vrouw Gerda een vaartocht met lekkernijen ter beschikking stelde aan de hoogste bieder. De meeste zaken vonden gretig aftrek en gingen voor flinke bedragen over naar de winnende bieders. Een ander ludiek en mooi voorval was het feit dat een gast een bedrag van 800 euro beschikbaar stelde als hij met presentatrice Sandra Schuurhof op de foto mocht, uiteraard gebeurde dit dan ook. Een cosmetisch arts was zo getroffen door de initiatieven van Stichting Vaarwens dat hij spontaan 1000 euro doneerde.

Aan het eind van een zeer geslaagde avond werden alle deelnemers, de muzikale gasten, directeur Ralf Meppelder van de Wittenburg, smaaktovenaar Jordy van der Vegt op het podium geroepen en werd de opbrengst van de avond bekend gemaakt. Dit bleek maar liefst ruim 23.000 euro te zijn. Dit bedrag kan nog oplopen als gevolg van gasten die schriftelijk aangaven eenmalig of maandelijks een bedrag naar de stichting over te maken. U kunt als lezer hetzelfde doen. Alle relevante info kunt u lezen op de site van Stichting Vaarwens via www.stichtingvaarwens.nl

Deel dit artikel op social media: