Haags Gras – Dromerige dribbels door de mooiste voetbalstad van Nederland

Volgende week (al is ‘ie nu al in de voorverkoop via www.nscboeken.nl te bestellen) verschijnt Haags Gras. In geen andere Nederlandse stad zijn de onderlinge contrasten zo groot als in Den Haag. In Den Haag is de chique chiquer dan elders en het volkse volkser dan waar dan ook. Deze combinatie maakt de Residentie tot de meest ongrijpbare stad van Nederland. En een stad die eigenlijk alleen maar via de unieke cultuur op de Haagse voetbalvelden te vatten is.

Met gevoel voor humor en oog voor kostelijke details doet chroniqueur Martin van Zaanen die cultuur in zijn nieuwste boek op bevlogen wijze uit de doeken. In deze aanstekelijke groundhop vol eigenzinnige plaatselijke Paradijsvogels legt hij aan bij de ultieme cultclub ADO Den Haag. Maar staat hij ook uitgebreid stil bij de voormalige topclub HVV. Ofwel ‘De Leeuw van Wassenaar’, die ooit tienmaal landskampioen werd en 23 internationals, onder wie de illustere Jonkheer Constant Feith, aan Oranje leverde.

Met evenveel plezier neemt hij de lezer mee naar de altijd gastvrije volksclub WIK in het tweede gedeelte van het Zuiderpark. Volgens hun trainer Geoffrey van Loenen ‘De grootste familie van Nederland’. Ofwel de vereniging, waar ‘Kantinûh-zangahtjûhs’ als Ronnie Ronaldo, Ricardo Smit en Henna Grünholz groter zijn dan Elvis Presley, Tom Jones en Julio Iglesias opgeteld bij elkaar – en dat is nog maar een voorzichtige schatting.

Deel dit artikel op social media: