Overlevenden en nabestaanden eisen opheldering over Rijswijkse moorden

foto: Politie.nl

Via crowdfunding vragen overlevenden en nabestaanden om ondersteuning van hun eis om opheldering over Rijswijkse moorden, in de volksmond het Geheim van Rijswijk genoemd.

In de veel beluisterde podcast serie Het Geheim van Rijswijk doet journalist Anna Korterink onderzoek naar een aanslag op een muziekband in Rijswijk aan de Verrijn Stuartlaan 17 uit 1985, waarbij drie mannen werden geëxecuteerd en twee zwaargewond. Deze politieke aanslag is nooit opgeëist of opgelost.

Geheim
Al snel wordt duidelijk dat de aanslag niet bedoeld was voor de band, maar hoogstwaarschijnlijk voor de leden van de Bevrijdingsraad voor Suriname, die was gehuisvest in hetzelfde pand als waar de band oefende. De Bevrijdingsraad was tegenstander van het regime Bouterse in Suriname.

Bij haar zoektocht naar de achtergronden, opdrachtgevers en moordenaars stuit Anna Korterink op veel geheimen. Het politieonderzoek lijkt te zijn tegengewerkt, mensen die destijds betrokken waren bij het onderzoek willen niet praten, één van de vermoedelijke moordenaars loopt vrij rond en is nog nooit verhoord. Bijna alle documenten die op de zaak betrekking hebben zijn (staats)geheim verklaard.

Vragen
Hoewel de zaak reeds lang verjaard is, blijft deze gang van zaken onverteerbaar voor de overlevenden en nabestaanden. Hoe kan het dat zo’n groot misdrijf, ondanks de vele aanwijzingen niet vervolgd is? Ze willen antwoorden op een groot aantal vragen zoals:
Werd het politieonderzoek tegengewerkt en zo ja waarom en door wie?
Wat wist de politie?
Wat was bekend over de rol van de Surinaamse ambassade in Den Haag in deze zaak?

Crowdfundactie
Advocaat Liesbeth Zegveld vertegenwoordigt de overlevenden en nabestaanden in hun strijd om gerechtigheid en waarheidsvinding.
Via https://legalcrowd.eu/campaigns/het-geheim-van-rijswijk/ kunt u bijdragen in de opheldering van het geheim van Rijswijk.

Deel dit artikel op social media: