Feestelijke herdenking ‘Vrede van Rijswijk’ in Oude Kerk

In de Oude Kerk van Rijswijk vond donderdagmiddag een feestelijke herdenking plaats in het kader van de ‘Vrede van Rijswijk’. Naast lokale politici waren de ambassadeurs van Italië, België, Luxemburg, de plaatsvervangend ambassadeur van Zweden en overige buitenlandse relaties van de gemeente Rijswijk aanwezig om naar de lezingen van James Kennedy, hoogleraar, historicus en auteur en Jozias van Aartsen, oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Den Haag te luisteren.Afgelopen dinsdag, 20 september, was het 325 jaar geleden dat de ‘Vrede van Rijswijk’ werd getekend in het stadhouderlijk paleis Huys Ter Nieuburch. Het leegstaande paleis, dat nauwelijks meer werd gebruikt, werd door Willem III aangeboden als locatie voor de vredesonderhandelingen. Daarnaast was de locatie van Rijswijk, precies tussen Delft en Den Haag ideaal voor de conferentie die uiteindelijk zou leiden tot het beëindigen van de Negenjarige Oorlog. Verkerk tegen zijn gehoor: “Bovendien stond Rijswijk toen bekend als een beschaafde plek, en ik kan u zeggen, dat is nog steeds het geval”.Op de plek waar het paleis stond, werd in 1793 een obelisk, de ‘Naald’, ter herinnering aan de Vrede van Rijswijk, gebouwd. “Een plek die leeft in de harten van Rijswijkers”, aldus Verkerk. Gastspreker James Kennedy reflecteerde tijdens deze inhoudelijke bijeenkomst op de gebeurtenissen van toen. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Jozias Aartsen gaf tijdens zijn lezing een inkijk in de interstatelijke spanningen van nu.Na de gedichten van drie Kinderrechtenambassadeurs verplaatste het gezelschap zich naar het nabij de Oude Kerk gelegen Museum Rijswijk waar de tentoonstelling ‘Vrede van Rijswijk’ veel belangstelling trok.Deel dit artikel op social media: