Doek valt definitief voor asielzoekerscentrum Lange Kleiweg

Foto: GroenLinks Rijswijk

Het asielzoekerscentrum (AZC) aan de Lange Kleiweg sluit definitief per 30 november aanstaande. In plaats van het AZC komt komende twee jaar in Rijswijk een Centrum voor Flexibel Wonen op de huidige locatie in de Plaspoelpolder. Een voorstel van Groen Links, de Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid en ChristenUnie werd dinsdagavond tijdens een raadsvergadering nipt, met 16 stemmen tegen en 15 voor, verworpen. Het daarop volgend raadsvoorstel voor het realiseren van een Centrum voor Flexibel Wonen, haalde het wel. Dit centrum wordt voor de periode 2023 en 2024 aan de Lange Kleiweg gerealiseerd, voor de jaren 2025 tot minimaal 2033 komt het centrum op een nog nader te bepalen locatie. Naar alle waarschijnlijkheid, ook afhankelijk van de stikstofcrisis, komt het huidige terrein aan de Lange Kleiweg in 2025 in handen van Rijkswaterstaat voor verbreding van snelweg A4. Tot ongenoegen van woordvoerder Coen Sleddering van de VVD die het college opriep er alles aan te doen om van het contract met Rijkswaterstaat af te komen. Sleddering: “Het is ónze grond, we moeten af van die afhankelijkheid”Vertrouwen
Diverse woordvoerders van de politieke partijen hikten aan tegen het financiële risico van de komst van het Centrum voor Flexibel Wonen. Zonder subsidie van het Rijk moet de gemeente zelf het begrotingstekort van € 1.182.000,- ophoesten, met die subsidie wordt dit bedrag verlaagd naar ruim € 370.000,- Het vertrouwen in het huidige college, in het bijzonder in verantwoordelijk wethouder Gijs van Malsen (PvdA), dat de rijkssubsidie alsnog wordt toegekend, gaf uiteindelijk de doorslag bij de stemming, twintig voor en 11 tegen, van het raadsvoorstel. Alle toekomstige bewoners van het centrum krijgen een tijdelijk huurcontract waarbij voor hen duidelijk is dat locatie in Rijswijk niet hun eindstation is, maar een tussenstap naar een reguliere woning. Zij zullen worden aangespoord om te zoeken naar een definitieve woning.

Spoedzoekers
Volgens wethouder Van Malsen zijn deze flexible woningen niet alleen een oplossing voor statushouders, maar ook voor zogenaamde ‘spoedzoekers’. Van Malsen: “Ook Rijswijkse inwoners die dringend op zoek zijn naar woonruimte kunnen we structureel helpen, voor een periode van tien jaar. Als het aan mij ligt doen we dat nog langer, we hebben dit soort woonconcepten nodig en dit centrum is in mijn ogen een heel goede kans voor Rijswijkers, zeker in deze samenleving en met deze doelgroepen, kan er een heleboel moois gebeuren”.

Deel dit artikel op social media: