Voorleesestafette tijdens week van Lezen en Schrijven

In wijkcentrum Stervoorde is wethouder Gijs van Malsen (PvdA) woensdag ontvangen door Welzijn Rijswijk. Hij las tijdens de Voorleesestafette onder meer voor uit een boek van de Liberiaanse schrijfster Dormah met enkele ‘taalvragers’ als aandachtige toeschouwers. Dormah is naar Nederland gekomen toen zij een Nederlandse man, Ben, leerde kennen. In het boek vertelt zij over het leren van de Nederlandse taal en haar leven in Nederland.

In de week van Lezen en Schrijven is er extra aandacht voor laaggeletterdheid onder Rijswijkers. De wethouder gaf aan hoe belangrijk het is voor nieuwkomers om de Nederlandse taal machtig te zijn.

Vervolgens kreeg het gezelschap een rondleiding langs verschillende klassen in wijkcentrum Stervoorde. De taalles van Huib was voor nieuwkomers in Nederland. Hij gaf voor deze gelegenheid aan hoe moeilijk het is voor mensen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn, om formulieren die vanuit de gemeente Rijswijk worden gestuurd, te begrijpen.

In de grote zaal werd kennisgemaakt met enkele vrijwilligers die aan kinderen les gaven. In dit geval werd een soort scrabble gespeeld waarbij de Nederlandse taal centraal stond. Ook waren de kinderen bezig om te tekenen. Tijdens de rondleiding werden enkele gedichten voorgedragen.

Wethouder Van Malsen: ‘Het niet goed kunnen spreken of lezen van de Nederlandse taal heeft grote gevolgen. Dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen, werk vinden of het bijhouden van de administratie zijn dan lastig. Samen met onze maatschappelijke partners helpen we inwoners bij het verbeteren van hun taalvaardigheden. Dit is belangrijk, want het helpt mensen dezelfde kansen te geven om mee te kunnen doen in de Rijswijkse samenleving.’

Taalvrijwilliger worden?
Bent u goed met taal en vindt u het leuk om een Rijswijkse inwoner die moeite heeft met lezen en schrijven te helpen met het leren van de Nederlandse taal? Meld u dan aan als Taalvrijwilliger! Meer weten? Kijk dan op de website van Welzijn Rijswijk.

Taalactiviteiten in Rijswijk
Als u Nederlands lezen, schrijven of praten lastig vindt, kunt u bijvoorbeeld langskomen in het Taalhuis. Zij helpen u graag en geven advies over wat het beste bij u past. Dit kan een activiteit in het Taalhuis zelf zijn, of een school of cursus in de buurt. Van leesclubs, taalmaatjes en lessen over taal en rekenen tot lessen over wegwijs worden op de computer en/of het internet.

Deel dit artikel op social media: