Open Monumentendag in Den Haag

Aankomend weekend op zaterdag 10 en zondag 11 september is het Open Monumentendag. Na twee jaar is het eindelijk weer mogelijk de interieurs achter bekende en minder bekende gevels te bekijken. 82 monumentale gebouwen in Den Haag zijn toegankelijk voor publiek. Deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag.

Robert van Asten, wethouder Erfgoed: “Den Haag behoort tot de top 5 van monumentensteden in Nederland. Daar zijn we erg trots op. Ik hoop dat veel mensen deze kans aangrijpen om een kijkje te nemen bij deze bijzondere gebouwen in onze stad.”

Overzicht monumenten
Een compleet overzicht van alle locaties die dit weekend te bezoeken zijn vind je op monumentenzorgdenhaag.nl. Denk aan iconische plekken als de Haagsche Kluis, de Koninklijke Schouwburg en De Bijenkorf. Of in het groen bij het Historisch Tuinencomplex en Buitenplaats Ockenburgh. Maar ook het Kabinet van de Koning en Paleis Kneuterdijk zijn open voor publiek. Verder zijn er verschillende activiteiten zoals het beklimmen van de toren van de Grote Kerk en een fietstocht.



Archeologie in de Tempel
Op zaterdag 10 september opent het archeologisch depot van Den Haag haar deuren in voormalig bankgebouw de Tempel. Hier komt het archeologisch verleden van Den Haag bijna letterlijk tot leven. Ieder uur zijn er rondleidingen door het eerste Rijksmonument met energielabel A. Een exclusief kijkje in de schatkamer, waarin de mooiste vondsten zijn tentoongesteld die de afgelopen veertig jaar in Den Haag zijn gevonden. In de restauratieruimte van archeologie zie je hoe het restaureren van vondsten in zijn werk gaat. Ook zijn er activiteiten voor kinderen en volwassenen en een boekenmarkt. De grote ontvangsthal heeft een lambrisering met pilasters voorzien van bronzen kapitelen met vogelfiguren. In de kelderverdieping is een kluisruimte die via een stalen kluisdeur met Art Nouveau ornamentiek, toegankelijk is.



Duurzaam duurt het langst!
Het thema dit jaar is “Duurzaam duurt het langst!”. De verduurzamingsopgave waar Nederland voor staat geldt natuurlijk ook voor de monumenten in de stad. Ze zijn – deels vanwege hun hoge leeftijd – al erg duurzaam en scoren wat betreft ruimtebeslag, hergebruik van materialen en de levensduur van materialen erg hoog.

Deel dit artikel op social media: