Verloren sleutel leidt tot inbrekers

Een achtergelaten autosleutel leidde dit voorjaar tot de aanhouding van drie inbrekers. Maar die lieten zich niet zomaar door de politie oppakken.

Alle kamers waren doorzocht in de woning in Den Haag. Inbrekers hadden op 6 februari duidelijk gezocht naar waardevolle spullen en waren vertrokken met voornamelijk gouden ringen. Maar wat ze tijdens hun zoektocht waren verloren, was de sleutel van de huurauto waarmee ze waren gekomen.

De auto bleek twee straten verderop geparkeerd te staan en werd door het Nederlands Forensisch Onderzoek binnenstebuiten gekeerd. Daaruit kwam het DNA van twee van de drie verdachten die dinsdag voor de rechter stonden, een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 26-jarige man uit Bilthoven. Toen de politie ze een tijdje in de gaten hield, kwam ook de derde verdachte in beeld, een 27-jarige man uit Utrecht. Samen deden ze meerdere voorverkenningen.

Heterdaad
Op 15 april werden de drie op heterdaad betrapt bij een woninginbraak in Uithoorn. Toen de politie ze wilde aanhouden, stapten de 26-jarige en 27-jarige man in een auto en probeerden nog te vluchten. De 26-jarige reed tegen een (onherkenbare) politiewagen aan, die daar nu juist was neergezet om vluchten te voorkomen.
De 44-jarige man ging er te voet vandoor. Hij rende met twee schroevendraaiers voor zich op een agent af, die opzij sprong om niet gestoken te worden. Collega’s losten een waarschuwingsschot en schoten ook gericht op de verdachte. Er raakte niemand gewond. De verdachte kon wel worden aangehouden. Een vierde man die er die avond bij was, wist te ontkomen.

Bron van inkomsten
Behalve aan die in Den Haag en Uithoorn konden de verdachten met terugwerkende kracht worden gekoppeld (alleen of samen) aan nóg drie inbraken, in Den Haag, Nootdorp en Mijdrecht. Ook werden inbrekerswerktuigen bij hen thuis aangetroffen. Volgens de officier van justitie was het duidelijk: inbreken was de belangrijkste bron van inkomsten voor de drie verdachten.

Ze eiste tegen de 27-jarige man uit Utrecht 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. De 26-jarige man uit Bilthoven, die ook tegen de auto was aangereden, zou wat het Openbaar Ministerie betreft 22 maanden de gevangenis in moeten. En de 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die onder meer met de schroevendraaiers op de politie afrende, hoorde 36 maanden waarvan 12 voorwaardelijk eisen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie

Deel dit artikel op social media: