Geslaagde primeur voor Rijswijk van G-sportdag Haaglanden

Op de accommodatie van korfbalvereniging Refleks werd zondag de eerste G(ehandicapten) Sportdag voor H10 gemeenten gehouden. Organisator van deze dag was de projectgroep ‘Inclusief Sporten en Bewegen’ die zich inzet voor het mogelijk maken van het sporten en bewegen voor mensen met een vorm van beperking in de regio Haaglanden. Tevens zorgt de projectgroep voor een zo dekkend mogelijk sportaanbod voor de doelgroep.

De meeste deelnemers aan de G-sportdag sporten al, maar konden op het sportpark Prinses Irene tijdens deze dag kennis maken met andere, voor hun nog onbekende sporten, zoals badminton, voetbal, karate, bootcamp en korfbal. Het is de bedoeling dat de G-Sportdag elk jaar in een andere H10 gemeente wordt gehouden. Rijswijk had zondag de primeur, wel was er voor corona een G-sportdag gericht op Rijswijk, en niet op het samenwerkingsverband van H10 gemeenten. De sportwethouders van bijna alle H10 gemeenten waren zondag eveneens aanwezig bij deze bijzondere sportdag, niet voor overleg, maar wel om van één van de werkgroepleden te vernemen wat zoal de activiteiten zijn en wat de samenwerking tussen de gemeenten op dit gebied inhoudt, afgesloten met een rondleiding langs de velden en sportieve activiteiten, met als gids de Rijswijkse wethouder Larissa Bentvelzen.

Alle wethouders van de H10 gemeenten hebben inmiddels een intentie overeenkomst ondertekend, waarin staat dat zij de mogelijkheid voor gehandicapten om te sporten in hun gemeente belangrijk vinden. Volgens Linda van Etten, één van de organisatoren van de sportdag en werkzaam in Lansingerland om daar te zorgen voor het uitvoeren van de plannen met betrekking tot de G-sport, zien de H10 gemeenten steeds meer het belang van G-sport. “Het is niet altijd makkelijk voor een vereniging om iedereen met een handicap in je vereniging op te nemen, er zijn een heleboel speciale teams, mensen met een verstandelijke beperking, met een lichamelijke beperking, met een auditieve beperking, maar er zijn ook een heleboel mensen met autisme, ADHD, die regulier meesporten, dus in een gewoon team, maar die vragen toch meer aandacht dan andere kinderen en dat is waar wij ook een rol in spelen. Wij ondersteunen ook de verenigingen op het moment dat er vragen zijn, ‘hoe ga ik met een bepaalde doelgroep om’, dan worden wij ook ingevlogen om een training te geven, uitleg te geven hoe pak je dat nu aan. Je ziet dat er bij verenigingen steeds meer aandacht voor G-sport is, maar het is niet perfect, het kan nog altijd beter”.

De mooie dag voor G-sporters werd afgesloten met een optreden van een zanger en uitbundige dans, alle G-sporters gingen moe maar voldaan naar huis met een goodiebag en medaille, ook als ze niet gewonnen hadden.

Deel dit artikel op social media: