Gemeente Den Haag telt verkeer in Centrum-Noord

foto: Pixabay


In de maand september gaat de gemeente Den Haag het verkeer tellen in een groot deel van stadsdeel Centrum. De tellingen zijn bedoeld om te kunnen volgen of maatregelen om de leefbaarheid in Centrum-Noord te verbeteren, effect hebben.

Bewoners, ondernemers en belangenorganisaties uit Centrum-Noord hebben de gemeente in 2021 een advies aangeboden voor maatregelen om doorgaand verkeer in dit gebied te verminderen. De gemeente heeft dat advies overgenomen. De maatregelen moeten de problemen met de drukte tegengaan en de luchtkwaliteit en leefbaarheid verbeteren. Enkele projecten zijn al gestart. Dat zijn bijvoorbeeld de proef met een rechtsafgebod vanaf het Zuidhollandplein naar de Koningskade en een autoluwe Prinsestraat en omgeving. Andere maatregelen volgen nog dit jaar of de komende jaren. Denk daarbij aan een proef met het versmallen van het brede deel van de Javastraat (tussen de Alexanderstraat en het Nassauplein) en het toevoegen van groen.

Om te kunnen meten of de maatregelen effect hebben in Centrum-Noord, moet de gemeente weten hoeveel verkeer er rijdt. In september gaat de gemeente daarom auto’s, motoren, brommers, fietsers en voetgangers tellen. De komende jaren worden de tellingen herhaald. Dat gebeurt steeds in september.

De gemeente telt op 64 punten. De meeste metingen gebeuren via de elektronische lussen die in de weg liggen bij verkeerslichten. Een deel wordt gedaan met telslangen die dwars over de weg worden gelegd. Op 7 locaties wordt met camera’s gemeten. Dat gebeurt alleen op plekken waar andere meetmethoden niet mogelijk zijn. Als er bijvoorbeeld tramrails liggen, kan op die plek uiteraard geen telslang worden neergelegd.

Op 7 locaties hangen tijdelijke telcamera’s. Die meten alleen het aantal voertuigen dat langs rijdt, en niet eventuele verkeersovertredingen. De camera’s registreren geen kentekens. Ook worden er geen mensen herkenbaar in beeld gebracht. Na afloop worden de camerabeelden zo snel mogelijk (binnen vier weken) gewist.

De tijdelijke telcamera’s komen op de volgende plekken:
• Hubertusviaduct (een camera die verkeer vanaf de Plesmanweg telt en het verkeer op de rijbaan richting het westen)
• Laan van Meerdervoort op de kruising met de Waldeck Pyrmontkade (beide richtingen)
• Groot Hertoginnelaan op de kruising met de Conradkade (beide richtingen)
• Zoutmanstraat bij nummer 36A (beide richtingen)
• Parkstraat bij de kruising met de Kazernestraat (beide richtingen)
• Torenstraat tussen de Noordwal en de Pieterstraat (beide richtingen)
• Het punt waar de Nassau Odijckstraat overgaat in de Nassau Zuilensteinstraat (beide richtingen).
De gemeente Den Haag is opdrachtgever voor de metingen. Goudappel BV en NDC Nederland BV voeren de metingen uit.

Meer informatie: denhaag.nl, zoek op ‘Verminderen doorgaand autoverkeer Centrum-Noord’.

Deel dit artikel op social media: