Oekraïense Vluchtelingen in Leidschendam-Voorburg

Gezamenlijk zijn de gemeenten in de regio Haaglanden er in geslaagd om noodopvang voor ruim 1650 mensen te regelen. Dit aanbod is geregeld langs de lijnen van beschikbaarheid en waardigheid van de opvang. Opvang in sporthallen en dergelijke worden zo lang mogelijk vermeden. De noodopvang is door de gemeenten samen geregeld en betaald. Leidschendam-Voorburg wil aanvullend zo snel mogelijk langdurige opvang realiseren op locaties die op redelijke termijn geschikt te maken zijn voor bewoning. Inwoners die mensen uit Oekraïne in huis nemen krijgen ondersteuning van de gemeente en maatschappelijke organisaties werken samen om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen.

Ook in Leidschendam-Voorburg komen vluchtelingen uit Oekraïne aan. Tot en met maandag 21 maart zijn bijna 60 personen (volwassenen en kinderen) ingeschreven. Deze mensen verblijven nu bij gastgezinnen. Dagelijks komen daar nieuwe inschrijvingen bij.

Binnen onze gemeente lukt centrale acute noodopvang in hotels tot nu toe niet. De hotels hebben onvoldoende capaciteit en er zijn geen vakantieparken waar de gemeente gebruik van kan maken. Ook de leegstaande ziekenhuizen zijn nu geen optie, omdat er geen voorzieningen als gas water licht, sanitair meer aanwezig zijn. We blijven zoeken naar noodopvangplekken.

De gemeentelijke projectorganisatie voor de opvang zoekt ondertussen vooral naar locaties die geschikt (te maken) zijn voor langdurige duurzame opvang. Wethouder Floor Kist: ”Het is heel mooi dat er inwoners zijn die vluchtelingen in huis nemen. Maar dat kan geen jaren duren. Daarom kijken we met voorrang naar locaties die we snel geschikt kunnen maken om gezinnen voor langere tijd een eigen plek te geven. De duur waarvoor een locatie beschikbaar is, hoeveel mensen we kunnen opvangen en hoe snel we de locatie bewoonbaar kunnen maken zijn hierbij van belang. We kijken zowel naar het eigen gemeentelijk vastgoed als naar vastgoed van particulieren. Het is jammer dat de ziekenhuizen bijvoorbeeld af zijn gevallen.”

Inschrijven bij de gemeente
De Broodfabriek in Rijswijk is het regionale meldpunt voor vluchtelingen. Van daaruit vindt verspreiding over de regio plaats. Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen zich vervolgens inschrijven in de gemeente. Dan kunnen ze gebruik maken van voorzieningen zoals zorg, inkomen en onderwijs zodra deze geregeld zijn.

Er zijn speciale inschrijfmomenten ingericht waar een tolk bij aanwezig is. Burgemeester Jules Bijl: “Op dit moment werkt het gemeentelijke projectteam hard om de voorzieningen zo snel mogelijk te regelen. We werken samen met maatschappelijke partners en zijn in gesprek met de schoolbesturen. Hoewel we ook afhankelijk zijn van de Rijksoverheid bij het treffen van maatregelen, wachten we niet af en zetten we in regionaal verband ook de schouders eronder.”

Het Rijk heeft aangegeven de kosten, die gemeenten maken voor het organiseren van opvang en de opvang zelf, te vergoeden. Binnen de regio is daarvoor een verdeelsleutel afgesproken. Vooruitlopend op de regeling vanuit het Rijk, maakt de gemeente inmiddels natuurlijk al kosten om de mensen uit Oekraïne zo goed mogelijk (langdurig) te helpen. Zoals ook gebeurd is bij de coronacrisis, stelt het college aan de gemeenteraad voor een bedrag in de begroting te reserveren om deze kosten op te vangen.

Informatie
Informatie over opvang, zorg, inkomen en onderwijs staat op www.lv.nl/oekraine .
LVvoorElkaar coördineert initiatieven en vrijwilligerswerk. Kijk voor meer informatie op www.lvvoorelkaar.nl/actie-voor-oekraine.

Deel dit artikel op social media: