Proef met themastemmen in 3 Haagse wijken

Wethouder Martijn Balster (foto: Martijn Beekman)

De gemeente Den Haag gaat dit jaar experimenteren met themastemmen. Dit is een online proef voor bewoners van drie geselecteerde wijken, in de weken na de gemeenteraadsverkiezingen. De wijken zijn Benoordenhout, Rustenburg – Oostbroek en Bohemen, Meer en Bos. De voorkeuren die uit de proef naar boven komen vormen input voor de onderhandelaars en schrijvers van het nieuwe coalitieakkoord.

Het democratisch experiment themastemmen is onderdeel van een van de voorstellen van het Haags college uit de nota Vitalisering democratie en het door de raad aangenomen initiatiefvoorstel “Gooi die luiken open” van Hart voor den Haag/Groep De Mos.

Stemmen in drie wijken
De proef wordt in drie wijken uitgevoerd: Benoordenhout (Haagse Hout), Bohemen, Meer en Bos (Loosduinen) en Rustenburg en Oostbroek (Escamp). Wijken in verschillende stadsdelen die qua opleidingsniveau, gemiddeld besteedbaar inkomen en migratieachtergrond verschillen, maar wel samen representatief zijn voor de inwoners van Den Haag. Ook is bij de selectie gekeken naar de opkomst bij de verkiezingen en naar wijken met veel en weinig inwoners.

Stemmen op thema’s
In de drie wijken wordt bewoners via een online vragenlijst op een aantal thema’s die in de wijken kunnen spelen, gevraagd naar hun voorkeuren. De thema’s zijn gebaseerd op het coalitieakkoord, peilingen en thema’s uit het kieskompas en de stemwijzer. Denk hierbij aan wonen, een schone wijk of verkeer.

Wethouder Martijn Balster (participatie-foto): “Wij zijn de eerste gemeente in Nederland die zo’n proef uitvoert. Op deze manier blijven we zoeken naar nieuwe manieren om ieders mening te horen en om burgers zoveel mogelijk te betrekken bij besluitvorming van de gemeente. Ik ben hier trots op, en ik ben benieuwd naar de resultaten”.

Overhandigd aan de onderhandelaars
Direct na de verkiezingen ontvangen bewoners van de geselecteerde wijken een uitnodigingsbrief om online hun stem uit te brengen. De resultaten worden overhandigd aan de onderhandelaars.
Hierna wordt samen met de gemeenteraad geëvalueerd of de proef voor herhaling vatbaar is.
Voor meer informatie, kijk op themastemmen.denhaag.nl.

Deel dit artikel op social media: