‘Sportparruk Ireen’ barst van gezelligheid tijdens ‘diner tegen eenzaamheid’

Het tweede diner tegen eenzaamheid in de kantine van voetbalvereniging RVC Celeritas vond plaats zonder de aanwezigheid van de grote animator die net op het moment dat de soep werd opgediend werd opgeroepen voor een spoedklus. De aanwezige Rijswijkse ‘eenzamen’ namen er geen hap minder om van hun drie gangen maaltijd en gingen compleet ‘uit hun bol’ bij het optreden van de gebroeders Cary en Nico de Gier. Een ‘diner tegen eenzaamheid’ om nooit te vergeten.

Dan is het voor organisator Hans Lammertink, de pensioengerechtigde leeftijd reeds lang gepasseerd, maar onlangs weer begonnen om klusjes te verrichten voor het door hem opgebouwde vastgoed imperium de L-Groep, droef te constateren dat een tiental mensen, die zich wel hadden aangemeld, zonder bericht, verstek lieten gaan. “Het is wel corona, Hans”, probeerden de ruim dertig Rijswijkse ‘eenzamen’ hem nog op te beuren, maar Lammertink had het zichtbaar moeilijk bij het aanschouwen van de tien lege stoelen in de kantine van het sportpark Prinses Irene.

De in Wateringen woonachtige ras Hagenees wil het uit 1959 daterende sportpark nieuw leven inblazen door er een multifunctionele (sport)locatie van te maken, waarbij ook maatschappelijke initiatieven niet worden vergeten. In dat kader is Lammertink in september, in de week van de eenzaamheid, begonnen met het organiseren van het eerste diner tegen de eenzaamheid, afgelopen woensdag was het tweede diner. Of zoals De Gier en De Gier het noemden ‘het banket’ waar zij optraden als hofnarren. Na het tomatensoepje (“de vloeibare rode kaart”, zoals mijn buurman, keeperstrainer Harald Lüschen van Celeritas het noemde, we zitten tenslotte in een voetbalkantine), volgt nog een lekker stukje vlees met patatjes, en met als bijgerechten gebakken aardappeltjes, compote, sla, eigenlijk te veel om op te noemen. Een dag voor ‘het banket’ met grote zorg bereid door chef-kok Koos Zwalve van zorggroep Oldael, Cock van der Meer van het Spinnewiel en Reni Verschuur, en uitgeserveerd, met behulp van de vrijwilligers van de kantine.

Intussen wordt de locatie van het Rijswijkse sportpark omgetoverd tot een puur Haagse enclave. De broertjes De Gier, ras-Hagenezen aan wie niet valt af te lezen dat ze tussen de optredens door fanatieke golfers in Wassenaar zijn, vinden het namelijk tijd geworden ‘de eenzamen’ te onderwerpen aan een workshop Haags. Op het podium laten de broers weten hoe een woord op z’n Haags, volgens hen ‘de oertaal der oertalen, dient te worden uitgesproken, en de eenlingen in de zaal moeten dan een poging doen het woord te herhalen, zo dicht mogelijk tegen het origineel Haags aan. Hoe dicht Rijswijk en Den Haag ook bij elkaar liggen, over het ‘Haags’ uit de monden van de (meest Rijswijkse) deelnemers zijn de broers De Gier allesbehalve tevreden. “Dat komt er niet echts Haags uit” laten de twee Haagse iconen het publiek dan ook weten.

Om dan het goede voorbeeld te geven met een kort gedichtje over de locatie, het Haags dialect moet u als lezer er maar bij denken.
Sportparruk Ireen,
Sportparruk Ireen,
Barst van de gezelligheid,
Raak je al je zorgen kwijt,
Eten daar met heel veel smaak,
Een goede zaak.

Er volgt nog meer van dit fraais, kortom, zoals de ene De Gier het treffend zei ‘ eenzaamheid bestaat nu even niet’. Als dan ook het officieuze volkslied van Den Haag, ‘O, o, Den Haag’, wordt ingezet is er echt geen houden meer aan. De ‘eenzamen’ vergeten even hun armoede aan contact, en springen op verzoek van de De Giertjes centimeters de lucht in, richting systeemplafond, en zwaaien uitbundig met hun armen op de maat van het nummer dat het een lust is, intussen de tekst die iedereen kent, meebrallend.

Wanneer de eerste ‘eenzamen’ na het dessert van Apfelstrudel met een flinke dot slagroom, hun jas al hebben aangetrokken, de gezelligheid kent om 20:00 uur nu eenmaal een absolute coronastop, komt Hans Lammertink nog even binnen, klus (verstopte riool) ten dele geklaard. Een groot en terecht applaus valt hem ten deel, zeker als hij ook nog meedeelt dat de kosten van de maaltijd voor zijn rekening komt. Ook heeft hij nog de prettige mededeling dat er een vervolg komt, op woensdag 15 december, wederom een maaltijd tegen de eenzaamheid, met de broers De Gier en, indien zijn agenda het toelaat, presentator Fred Zuiderwijk, die er bij het eerste diner ook al bij was. Aanmelden voor dit diner in kerstsfeer kan nu reeds bij : AMolenkamp@L-groep, maar dan wordt wel van u verwacht dat u ook werkelijk komt, of tenminste de moeite neemt van te voren bericht van verhindering geeft. De kosten bedragen 4 euro 50, geen geld voor de heerlijke spijzen en het optreden van de Haagse hofnarren De Gier die de deelnemers dan weer, vanaf 17:00 uur, kostelijk zullen gaan vermaken.

Redactie & Foto’s : Peter Petit

Deel dit artikel op social media: