Verkenningsonderzoek naar toekomst locatie De Hoornbloem

Afbeelding: Google Maps

Gemeente Midden-Delfland wil een verkenningsonderzoek uit laten voeren naar mogelijke bestemmingen voor de locatie De Hoornbloem in Den Hoorn. Het college wil een nieuwe impuls geven aan de verouderde Hoornbloem en het Koningin Julianaplein. Het college wil op de locatie van De Hoornbloem graag een nieuwe gymzaal en een woonzorgvoorziening voor ouderen realiseren. En als het mogelijk is ook een sociaal-culturele ruimte en extra seniorenwoningen. Daarom stelt het college aan de gemeenteraad voor om een verkenning te starten naar de mogelijkheden van herontwikkeling van De Hoornbloem.

Aanleiding

De toekomst van De Hoornbloem en het naastgelegen gezondheidsgebouw is al lange tijd onderwerp van gesprek. Er is echter nooit een definitieve keuze gemaakt voor ofwel een herontwikkeling, ofwel het toekomstbestendig maken van de huidige situatie. Een verkenningsonderzoek moet duidelijk maken welke mogelijkheden er zijn.

De wensen om gemeentelijke gebouwen optimaal te gebruiken, een ouderenvoorziening in Den Hoorn te realiseren en een vermindering van het exploitatietekort zijn de aanleiding om een keuze te maken voor de locatie De Hoornbloem.

Randvoorwaarden verkenning

Het verkenningsonderzoek heeft een aantal randvoorwaarden:

  • Een gymzaal, bedoeld voor gymnastiekonderwijs voor basisscholen. Deze gymzaal kan na schooltijd ook door andere (sport)organisaties gebruikt worden.
  • Er wordt geen sporthal teruggebracht op de locatie. Met de gemeente Delft vindt overleg plaats over alternatieve huisvesting voor verenigingen die nu gebruik maken van de sporthal.
  • Een kleinschalige woonzorgvoorziening voor kwetsbare ouderen die 24-uurszorg nodig hebben.

Naast deze concrete randvoorwaarden heeft de gemeente ook nog enkele aanvullende wensen:

  • Een ruimte voor sociaal-culturele voorzieningen.
  • Zelfstandige seniorenwoningen voor de doelgroep vitale senioren.

Proces

De gemeenteraad besluit binnenkort of zij akkoord gaat met de opdracht voor het verkenningsonderzoek. Die verkenning neemt meerdere maanden in beslag. Eind van het jaar legt de gemeente haar gemeenteraad een eerste programma van eisen voor met een ruimtelijke en financiële onderbouwing.

Deel dit artikel op social media: