Bevrijdingsfestival in Den Haag

Den Haag viert de vrijheid tijdens het Bevrijdingsfestival! Het festivalprogramma is in 2021 online te volgen door de geldende coronamaatregelen met o.a. de artiesten Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser. De veertien Bevrijdingsfestivals , waaronder Den Haag, bieden op Bevrijdingsdag een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten. Dit jaar bezoek je dus niet één festival, maar 14 Bevrijdingsfestivals, gevuld met zang, dans, muziek, theater en gesprekken over vrijheid. De Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbinden de festivals met livestream vanuit een bijzondere locatie. 

Ambassadeurs van de Vrijheid
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemt elk jaar Ambassadeurs van de Vrijheid die op 5 mei op de verschillende Bevrijdingsfestivals optreden. De artiesten worden normaal met helikopters van Defensie naar de festivals gevlogen. Dit jaar gaan ze op zoek naar wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. Davina Michelle heeft haar eigen volgers opgeroepen om met haar van gedachten te wisselen over vrijheid. Zanger Tino Martin gaat samen met schrijver en journalist Natascha van Weezel naar Auschwitz om in gesprek te gaan over de Holocaust en rapper Jonna Fraser maakt een verhaal over afkomst: wat betekent zijn afkomst voor wie hij is? En hoe is dat voor anderen? Op de socialmediakanalen van de ambassadeurs en het Nationaal Comité 4 en 5 mei worden hun bevindingen in aanloop naar de Bevrijdingsfestivals gedeeld.

Vrijheidsvuur
Het Vrijheidsvuur wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald in Wageningen. Het vuur komt ‘s middags aan bij de festivals en wordt in alle veertien festivalsteden tegelijkertijd ontstoken. In Den Haag gebeurt dat bij het Kunstmuseum door minister-president Mark Rutte.

Vrijheidslezing door Angela Merkel
Minister-president Rutte is in het Kunstmuseum in Den Haag aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het thema van de viering is ‘Na 75 jaar vrijheid’. De 5 mei-lezing wordt gehouden door bondskanselier Angela Merkel. Zij doet dit via een live-verbinding vanuit Berlijn. Aansluitend aan de lezing gaan de minister-president en de bondkanselier in gesprek met studenten over vrijheid. Vervolgens ontsteekt minister-president Rutte het Bevrijdingsvuur als startsein voor de online Bevrijdingsfestivals.

Klik hier voor het programma online https://www.bevrijdingsfestivals.nl/  

Programma Bevrijdingsfestival Den Haag 2021
Bevrijdingsdag 2021 staat in het teken van Na 75 Jaar Vrijheid. De stad Den Haag speelt hier dit jaar een bijzondere rol in. De stad heeft namelijk de zogeheten ‘Nationale Start’ toegewezen gekregen. Tijdens de live stream van het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn optredens te zien van de Belgische zanger MILOW, het zangduo SUZAN & FREEK, hiphopartiest LAUWTJE, zangeres MEROL en de rockbands HANDSOME POETS en VAN WANKO.

Ook van de Ambassadeurs van de Vrijheid DAVINA MICHELLETINO MARTIN en JONNA FRASER zijn tijdens de uitzending optredens te zien. Aan dit programma wordt nog één grote slotact toegevoegd. Meer nieuws hierover volgt op een later moment.  

Songs for Freedom – Talent Event
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag vindt ook de eerder uitgestelde finale van Talent Event plaats, de muziekwedstrijd voor jonge muzikanten uit Den Haag en omgeving, die dit jaar in het thema staat van Songs For Freedom. De strijd gaat tussen rappers D. MEIJER en NORDIN, rockbands THE SIN BIN en BLUESIDE, en het singer-/songwriters duo JOAZ. De winnaar van deze wedstrijd gaat naar huis met duizend euro en mag onder meer optreden tijdens verschillende Haagse zomerfestivals in 2022. Ook gaat de winnaar enkele songs opnemen in de Basementstudio in Den Haag.

Haagse Vrijheidsweken
Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken. Tientallen organisaties in de stad hebben daarvoor een speciaal programma samengesteld. Afhankelijk van de coronamaatregelen kunnen dat fysieke evenementen zijn of online. Van 10 april tot en met 10 mei ben je welkom bij een groot aantal (online) activiteiten, zoals debatten, lezingen, exposities, herdenkingen en filmvoorstellingen. Kijk op de website Haagsevrijheidsweken.nl voor het volledige programma.

Deel dit artikel op social media: