In mei leggen alle vogels een ei

Pixabay

Stadsecoloog Diny Tubbing blogt regelmatig over een bijzondere diersoort of plant in Delft. U leest waar deze dieren of planten gezien zijn en leert meer over hun gedrag en leefwijze. Deze keer gaat het over het broedseizoen.

‘In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, want die leggen in de meimaand niet’, aldus een oudhollands gezegde. In de praktijk broeden de meeste vogels van half maart tot half augustus met enkele uitzondering. Zo leggen duiven het hele jaar door eieren, broeden uilen al in januari en ook eenden en nijlganzen beginnen al vroeg en leggen een paar keer per jaar een nest. Door de verandering in temperatuur gaan vogels zoals koolmezen eerder broeden dan voorheen. Het probleem is alleen dat er nog bijna geen voer in de vorm van rupsen zijn als de jongen geboren worden.

Niet storen
In de broedperiode en als de jonge vogels uit het nest vliegen, zijn vogels gevoelig voor verstoring. Ze hebben al hun energie nodig voor de voortplanting en het grootbrengen van de jongen. Tijdens werkzaamheden worden ze vaak onopgemerkt en onbedoeld verstoord. Dit kan door bijvoorbeeld in deze periode bomen te kappen waar een nest in zit of in de nabijheid ervan. Dat geldt ook voor het snoeien van struiken of hagen. Een nest is vaak moeilijk te zien. Het beste is om in deze periode geen werkzaamheden uit te voeren.

Verstoppen
Vogels doen hun best om ervoor te zorgen dat het nest en de jongen onzichtbaar zijn om ze te beschermen tegen onder andere katten, vogels als sperwers maar ook voor mensen. Bij verstoring kunnen vogels definitief het nest verlaten en is het broedsel mislukt. Daarnaast is de kans groot dat vogels in de broedperiode gepakt worden door onder andere katten.

Vangen, doden en opeten
Jaarlijks worden er zo’n 18 miljoen vogels door onze huiskatten, verwilderde katten of loslopende honden gedood. Een kat continu binnen houden kan een oplossing zijn, maar in de praktijk is het best lastig en zeker voor katten die aan het buitenzijn gewend zijn. Een belletje omdoen of de kat ’s avonds binnen houden helpt al. Lijn ook uw hond aan. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, worden makkelijk door loslopende honden verstoord of gepakt.

Tegel eruit
Sinds 1990 is het aantal stadsvogels meer dan gehalveerd. De oorzaak van de achteruitgang van stadsvogels in het algemeen wordt onder meer veroorzaakt door de verdichting van de stad, het verdwijnen van nestgelegenheid maar ook het verstenen van tuinen. Een goede reden om mee te doen aan de nationale actie tegelwippen en meer beplanting in uw tuin aan te brengen, bij voorkeur struiken of bomen om te schuilen of om bessen te eten.

Deel dit artikel op social media: