Kijk op Delft bij Omroep Max

Foto website Gemeente Delft

De zesdelige tv-serie Kijk op Delft is vanaf donderdag 15 april wekelijks te zien om 18.20 uur bij Omroep Max op NPO 2. Dat is de dag dat Delft 775 jaar geleden stadsrechten kreeg. De serie is vorig jaar door Omroep West uitgezonden.

In zes afleveringen gaat Paul van Berkel, geboren en getogen in Delft, op zoek naar de belangrijkste verhalen van zijn stad. Hij krijgt daarbij hulp van experts van Erfgoed Delft. Zij weten alles van archeologie, archieven en monumenten. Tijdens zijn zoektocht heeft Paul bijzondere ontmoetingen en verrassende gesprekken met experts als de stadsbouwmeester en de stadsarcheoloog. Maar hij praat ook met de president van het Delftsch Studenten Corps en medewerkers van DSM en TU Delft.

Van enkele boerderijen naar 100.000 inwoners
De eerste aflevering gaat over de groei van de stad. Paul gaat dan terug naar de elfde eeuw als Delft ontstaat als marktplaats. In 1246 krijgt de nederzetting stadsrechten, nu precies 775 jaar geleden. Uiteraard komen in de serie Willem van Oranje, Johannes Vermeer en het ontstaan van Delfts blauw voorbij, maar ook recentere verhalen over de Spoorzone en Delft als kennisstad. Andere afleveringen gaat over onder meer over Delfshaven, het echtpaar Van Marken, de Spoorzone, Delft als kennisstad en de iconen van de stad.

Innovatie zit in het DNA van de stad
“Voor Erfgoed Delft is het belangrijk om te laten zien hoe Delft door de jaren heen in veel opzichten is veranderd, maar ook op punten dicht bij zichzelf is gebleven. De geschiedenis is waar we vandaan komen, die verbindt ons met de toekomst. De serie is historisch met een zichtbare connectie met het heden”, vertelt Gerrit Verhoeven, historicus en betrokken bij het maken van deze serie. “Je kunt zien dat Delft al veel langer een kennisstad is dan de meeste mensen denken. Innovatie zit in het DNA van Delft’, zo licht hij alvast een tipje van de sluier op. “Het verhaal is eigenlijk nooit af. Tijdens het maken van zo’n serie kom je erachter dat je eigenlijk nog wel 6 afleveringen kunt maken. Zo rijk is de geschiedenis van Delft”, aldus Verhoeven.

Zichtbaarder en toegankelijker
Met deze serie wordt het Delftse erfgoed zichtbaarder en toegankelijker voor iedereen. De vele prachtige monumenten, bijzondere archeologische vindplaatsen en unieke archiefstukken vormen een belangrijk deel van de identiteit van Delft. De serie is mogelijk gemaakt door Omroep West en Erfgoed Delft, afdeling binnen de gemeente Delft, met medewerking van heel veel Delftse organisaties. Aan de serie werkten onder andere mee: Museum Prinsenhof Delft, Vermeer Centrum Delft, Delfts Brouwhuis, Oude en Nieuwe Kerk, Hoogheemraadschap van Delfland, TU Delft, DSC, Royal Delft, DSM, Molen de Roos, Salonboot Tromp en Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Deel dit artikel op social media: